UD struntade i svenske Ahmed

Oskyldigt fängslad och misshandlad i turkiskt polishäkte i tolv dagar

NYHETER

ESKILSTUNA

Svensken Ahmed Tarzibachi, 34, greps av turkisk polis i Istanbul.

Han misshandlades och hotades med tortyr. Han satt oskyldigt fängslad i tolv dagar.

Svenska UD visste vad som pågick - men gjorde ingenting.

Generalkonsulatet i Istanbul hinner inte med sina sysslor. Därför ska det läggas ned.

Foto: MARCO GUSTAFSSON
FICK INGEN HJÄLP UD har skyldighet att hjälpa svenska medborgare som råkat illa ut utomlands. Men Ahmed Tarzibachi, 34, svensk sedan 16 år, lämnades i sticket av generalkonsulatet i Istanbul när han fängslades utan skäl under en fotbollsresa till Turkiet.

Galatasarays möte med Paris Saint Germain var fotbollssäsongens höjdpunkt. När kompisarna såg fotbollsmatchen på tv i Eskilstuna följde Ahmed den från läktarplats. Trodde alla.

I stället låg han hopkrupen på ett kallt betonggolv i Istanbuls polishus.

Ahmed Tarzibachi är svensk medborgare sedan 16 år. Han är född och uppvuxen i Irak och fick i samband med matchen bo hos en irakisk barndomsvän i Istanbul.

Förhördes med sparkar och slag

Dagen före matchen greps han. Två civilpoliser försökte med sparkar och slag få honom att berätta om kamratens illegala passförfalskning. Sedan fördes han till polishusets häkte och låstes in i en tre kvadratmeter stor cell utan möbler och filtar.

- Jag satt i rummet med flera andra personer i sju dygn. Vi frös hela nätterna eftersom fläkten kylde ner luften. Om vi pratade fick vi stryk.

Hörde skriken från de torterade

Många fördes bort mitt i natten och torterades.

- Mellan kl 21.00 och 05.00 var det torteringstid. Vakterna kom och hämtade någon. Sedan hörde man skriken.

Han berättar om hur medfångar torterades med strömförande sladdar mellan tårna och mot könsorganen.

Varje kväll undersöktes han av läkare. Med vakternas hot "du kommer inte att överleva natten" i öronen, svarade han nej på läkarnas frågor om han misshandlats.

Sambon tog kontakt med UD

På väg tillbaka till polishuset filmades han av ett turkiskt tv-bolag som visade hans bild i ett nyhetsprogram. Ahmeds sambo såg inslaget och kontaktade UD - som svarade: "Ingenting kommer att hända honom. Han är svensk medborgare."

Sex dagar efter gripandet frikändes Ahmed i rätten - efter att ha hörts i 2,5 minuter - men fördes tillbaka till häktet i väntan på utvisning.

- Det var rena Sheraton jämfört med tidigare, säger han om salen han delade med ett 100-tal fångar. Kackerlackorna kröp över honom när han sov och han tvingades muta vakterna för att få mat. För lite kex och ost betalade han flera hundra kronor.

Ahmed berättar att han kände sig väldigt svag och bad om läkarhjälp när han slutligen tilläts ta kontakt med generalkonsulatet.

"Kan ha varit för mycket att göra"

- Men de kunde inte hjälpa mig: "Du får skylla dig själv när du hälsar på personer du inte känner."

Jonas Hafström är chef för UD:s konsulära verksamhet.

Varför hjälpte ingen honom hem?

- Jag vet inte. Istanbul är ett ställe som det är ett väldigt tryck på.

Det kan ha varit mycket att göra..?

- Det kan ha varit det.

Ahmed Tarzibachi fick aldrig någon hjälp av UD och kunde flyga hem först den 17 december sedan han mutat vakterna.

Regeringens utredare Anita Gradin föreslår att generalkonsulatet degraderas till ett vanligt konsulat - fortfarande beläget i Svenska palatset - som i första hand ska ägna sig åt viseringar till Schengenområdet.

Nedläggningsbeslutet har mötts av kraftig kritik, vissa ser det som en ren skymf mot Turkiet, som är kandidatland till EU.

Peter Grensund