Charm-Perssons offensiv betalar sig

NYHETER

Göran Persson gillar ärter och ville bli lärare när han var liten.

Det avslöjar han i Söndagsöppet i kväll i en ny charmattack mot väljarna.

Offensiven betalar sig, opinionssiffrorna stiger.

Foto: CARL-JOHAN SÖDER/SVT
BACKSTAGE MED SCORUPCO Göran Persson stötte ihop med skådespelerskan Izabella Scorupco under inspelningen av Söndagsöppet. Tittarna får möta en avspänd statsminister som är snabb i replikerna.

Säga vad man vill om Göran Persson men han är uthållig. Först sanerade han statens usla ekonomi, sedan tog han itu med arbetslösheten och nu håller han på att vända socialdemokraternas opinionssiffror.

Redan för ett år sedan beslutade partiledningen att på allvar ta itu med socialdemokraternas låga förtroende bland väljarna. Under hösten skulle det vända, kosta vad det kosta ville.

Starten blev mardrömslik. Under en enda augustivecka avslöjades att Mona "det är häftigt att betala skatt" Sahlin struntade i restskatten innan den gick till kronofogden och att Laila Freivalds tvärtemot partiets principer ville köpa sin lägenhet av allmännyttan. En illa genomtänkt debattartikel av Persson och Bosse Ringholm satte punkt för regeringens svarta vecka.

Glad och avspänd

I oktober var det dags för nya tag. Först uppträdde statsministern i SVT:s OS-program. Sedan lekte han Arga leken med Kristian Luuk i fyran. Persson förundrades över genomslaget.

I kväll är det dags för en ny charmattack mot svenska folket. I Söndagsöppet kramar Persson gorillan, intervjuas av Ola och avslöjar att han ville bli lärare när han var liten samt att han gillar ärter, särskilt sockerärter. Dessutom erkänner Persson att han bestämmer mycket.

I Sen kväll med Luuk var det en obekväm statsminister som uppträdde. Han satt ytterst på stolen, framåtlutad i försvarsposition och verkade tycka att frågorna var lite konstiga.

I kväll får tv-tittarna möta en glad och avspänd Göran Persson. Påfallande säker och så snabb i repliken att han nog skulle klara inträdesproven till Dramatens scenskola.

Charm-Perssons offensiv mot svenska folket har betalat sig. I augusti låg opinionssiffrorna på rekordlåga 28,7 procent i Temo. Sedan dess har de gått upp med knappt 8 procent. Det innebär att Persson på mindre än ett halvår skaffat sig och sitt parti 406 000 nya väljare. Inget dåligt utfall av ett tiotal framträdanden utanför politikens traditionella arena.

Lättare att identifiera sig

Persson har själv funderat högt över orsakerna till att olust för kött väcker större uppseende än ett väl genomtänkt programtal. Han är sanningen på spåren. Dagens politiker talar sällan om en verklighet som vanliga människor känner till. Däremot är det lätt att identifiera sig med en som tycker köttet växer i munnen och ville bli lärare som liten.

Det här hade Persson inte gjort för ett år sedan

Lena Mellin