Svenskornas hotell delvis raserat

Två våningar har fallit ihop

NYHETER

NEW DELHI

Jordbävningen i Indien kan ha krävt upp till 20 000 dödsoffer - i värsta fall 125 000, eftersom så många finns inne i raserade hus, rapporterade indisk tv på söndagen.

Det hotell som de tre svenska kvinnorna bodde på är delvis raserat uppger UD under söndagen.

Svenska ambassaden ville under lördagen skicka ut ett flygteam för att leta efter de försvunna svenskorna men på grund av att landningsbanan behövde åtgärdas skjuts räddningsaktionen upp till på måndagen enligt UD.

Skalvet är också en ekonomisk katastrof för landet, sade företagare till tv-kanalen Star News.

På söndagen rapporterades också nya efterskalv i jordbävningsområdet.

I Bhuj, den stad som låg bara två mil från skalvets epicentrum, utbröt panik när marken skakade igen. Men inga nya skador uppstod, sade Gujarats inrikesminister till Star News.

Hur många som dött i skalvet var osäkert. De flesta bedömningarna låg kring 15 000. Men på söndagen rapporterade massmedier om att det kan vara 20 000. Enligt tv-kanalen Zee News kan talet också stiga dramatiskt, eftersom 125 000 människor påstås ligga inne i raserade hus.

Hotellet raserat

Ett av de hus som raserats är det hotell där de saknade svenskorna bodde:

– Från katastrofcentrum har har vi fått bekräftat att det hotell svenskorna bodde på delvis är raserat. Det är ett fyravåningshotell där två våningar har rasat in, säger Lisette Lindahl på UD:s pressjour till Aftonbladet nätupplaga.

UD uppger också att landningsbanan på flygplatsen är lagad vilket innebär att Svenska ambassadens planer på att skicka hjälp genomföras. Dessutom kan förnödenheer kan flygas in till de som drabbats av jordbävningen.

Spårhundar på väg

På söndagen kommer spårhundar från Tyskland och Schweiz för att leta efter överlevande från skalvet i fredags.

Det indiska industri- och handelskammarförbundet Ficci bedömde kostnaderna för skador på byggnader och produktionsbortfall till över 100 miljarder rupier (20 miljarder kronor).

Gujarat, där epicentrum för skalvet låg, har haft den största ekonomiska tillväxten av de indiska delstaterna de senaste åren. Framför allt små och medelstora företag har drabbats av skalven. De flesta av dem var oförsäkrade, sade Amit Mitra, generalsekreterare i Ficci.

Industrin i Gujarat är exportorienterad.

De materiella skadorna uppgår enligt Mitras bedömning till 35 miljarder rupier (7 miljarder kronor).

Sunit Parik från Industriförbundet i Gujarat tillade att stora företag inte har lidit så stora skador, men att de har drabbats av produktionsbortfall eftersom deras anställda av naturliga skäl inte kommer till arbetet: antingen har de omkommit eller skadats eller också hjälper de sina anhöriga.

TT-DPA

ARTIKELN HANDLAR OM