Palestinier: Inget toppmöte planeras

NYHETER

GAZA

En av Yasser Arafats närmaste medarbetare, Nabil Abu Rudeina, bestred på söndagen att det skulle finnas planer på ett toppmöte mellan den palestinske presidenten och Israels premiärminister.

Dagen innan avslutades Mellanösternsamtalen i Taba med begränsade framgångar.

En palestinsk tjänsteman i Taba i Egypten sade i lördags att ett toppmöte med Israel planerades i Stockholm. Israels utrikesminister Shlomo Ben Ami sade att parterna aldrig har varit närmare ett avtal och antydde möjligheten av ett toppmöte mellan premiärminister Ehud Barak och Arafat den kommande veckan.

Andra källor gjorde gällande att Arafat skulle träffa Israels utrikesminister Shlomo Ben Ami i Davos.

Påståendet om ett möte med Barak bestreds av Nabil Abu Rudeina.

- Det har inte förekommit några förberedelser för något möte de närmaste dagarna mellan premiärminister Ehud Barak och president Yasser Arafat, sade han till AFP.

Arafat reste på söndagen till Världsekonomiskt forum i Davos. Där finns Israels före detta premiärminister och tidigare fredsförhandlare Shimon Peres.

Samtalen i badorten Taba avslutades i lördags kväll med ett gemensamt uttalande där parterna förklarade att de visserligen inte nått enighet, men trots detta stod närmare ett fredsavtal än någonsin.

- Vi avslutar våra förhandlingar i hopp och förväntan om att det kommer att tas ett nytt steg i diskussionerna mellan ledarna någon gång i mitten av veckan, sade Ben Ami.

TT-AFP