Antalet döda kan mångdubblas

NYHETER

Hoppet om att hitta överlevande minskar för varje minut i det jordbävningsdrabbade området.

Indisk tv rapporterade under söndagen att upp till 20 000 i värsta fall 125 000 indier kan ha mist sina liv i katastrofen.

Fortfarande har inte de tre svenska kvinnor som tros befinna sig i området kunnat nås.

Svenska ambassaden ville under lördagen skicka ut ett flygteam för att leta efter de försvunna svenskorna men på grund av att landningsbanan behövde åtgärdas skjuts räddningsaktionen upp till på måndagen enligt UD.

– Enligt vad jag hört är det enstaka byggnader som fortfarande står i staden Bhuj, resten är raserat, säger Lisette Lindahl på UDs pressjour till Aftonbladets nätupplaga.

Hoppet blir allt mindre om att hitta överlevande efter jordskalvet i indiska Gujarat.Soldater och utländska räddningsgrupper kämpade frenetiskt på söndagen, sida vid sida med sörjande anhöriga, i ett alltmer hopplöst sökande efter överlevande efter det jordskalv som befaras ha krävt över 20 000 människors död i Indien.

Tusentals soldater har tillsammans med militärt flyg och flottfartyg satts in för att undsätta de nödlidande i delstaten Gujarat, där jätteskalvets epicentrum låg. Insatsen beskrevs som ett hjälparbete utan motstycke av landets försvarsmakt. Militära helikoptrar har flugit filtar, mat och andra förnödenheter till Gujarat, medan större transportplan fraktat in elgeneratorer och lyftkranar.

Fruktlösa försök att nå svenskorna

Svenska ambassaden försöker på olika vägar komma i kontakt med Bhuj, men eftersom telekommunikationen är avbrutna har man ännu inte lyckats. Ansträngningarna för att försöka nå de tre svenskor som tros vara i området har varit fruktlösa.

– Det sista jag hörde var att man inte fått något svar från kvinnornas hotell men det behöver ju inte betyda något mer än att faxen eller telefonen fungerar, säger Lisette Lindahl på UD:s pressjour.

I övrigt försöker man få kontakt med olika myndigheter vilket är komplicerat i förödelsen förklarar UD.

– Enligt vad jag hört är det enstaka byggnader som fortfarande står i staden Bhuj, resten är raserat, säger Lisette Lindahl.

Man har också kontakt med norska ambassaden, som söker efter en norsk kvinna, samt med övriga EU-ambassader.

De försvunna kvinnorna reser efter en färdplan som gjorts upp av en indisk resebyrå, med hyrbil och chaufför. De är på studieresa för att se indiskt textilhantverk.

Varierande dödstal

Indiska tidningar har angett varierande bedömningar av hur många som dött i skalvet. Officiellt anges antalet döda till 6072, varav 5000 i Bhuj. Men tjänstemän säger också att talen kan vara många gånger högre, eftersom tusentals människor är begravda under rasmassorna.

Hindustan Times skrev att antalet döda var 15000 men kan stiga, medan Times of India bedömde talet till 20000.

Skalvet i fredags morse mätte 7,9 på Richterskalan.

Under söndagsmorgonenkom efterskalv så kraftiga som 5,9 på Richterskalan i Gujarat-regionen, uppger Hindustan Times.

Speciella kostnadsfria tåg till Ahmedabad från städerna Delhi, Chennai , Bangalore, Kolakat och Mumbai sattes in för att släktingar till de jordbävningsdrabbade skulle kunna ta sig till området. Även hjälparbetare kunde ta sig fram till det drabbade området med hjälp av tågen.

Hälsorisker efter naturkatastrofer

Annika Sohlander, TT ( )