”Saddam har byggt två atombomber”

Nya uppgifter om iraks kärnvapen- program från avhoppare

NYHETER

Saddam Hussein har byggt två atombomber - och fler är på gång.

Det berättar en irakisk avhoppare för Sunday Telegraph.

Så fort FN:S vapeninspektörer lämnade landet 1998 började tillverkningen av massförstörelsevapen återupptas.

Avhopparen, en ingenjör som var verksam inom militärindustrin flydde nyligen från Irak, ett år efter det att USA:s vapeninspektörer lämnat landet. Han hävdar att han hjälpte till att slutföra tillverkningen av två atombomber under Saddam Husseins ledning.

För närvarande gömmer han sig i Europa.

Internationella kärnkraftsmyndigheter undersöker för närvarande de uppgifter han lämnat som motsäger de senaste rapporterna om att den Irakiske ledarens vapenplaner befunnit sig på planeringsstadiet.

Saddams planer på att bygga kärnvapen blev fördröjda av USA:s vapeninspektörer. Efter att inspektörerna tvingats lämna landet återupptog Saddams tillverkning av vapnen enligt de nya uppgifterna.

Den avhoppade mannen, som av säkerhetsskäl vill vara anonym, säger till Sunday telegraph att atombomberna tillverkas i Hamrin i nordöstra Irak nära den Iranska gränsen .Förra veckan färdigställdes enligt avhopparens uppgifter två atombomber.

Innan FN:s vapeninspektörer kom var 47 vapenfabriker involverade i projektet. Nu finns det 64 stycken. De nya uppgifterna har fått säkerhets experter att reagera eftersom de redan var medvetna om att området kring Hamrin är mycket välbevakat.

Kärnvapentillverkningen omges av största sekretess och styrs direkt av Saddam själv och hans närmaste medarbetare, Abed Hmoud. Även andra inblandade i vapentillverkningen har nämnts av den avhoppade mannen varav många toppnamn i den Irakiska regimen.

Fabriken raserades när den 1998 utsattes för attacker från brittiskt och amerikanskt flyg. Senare byggdes den upp igen.

Uppgiftslämnaren säger också att få är initierade i kärnvapentillverkningen, förutom forskarna bara en handfull människor. En säkerhetsexpert säger till Sunday Telegraph:

– Det här är viktig information. Om det stämmer att general Ismail är involverad kan det bara betyda en sak - att vapenprogrammet är slutfört.

Melissa Fleming, som representerar FN-organet International Atomic Energy Agency i Wien sa att IAEA inte kunde styrka uppgifterna men att hon naturligtvis skulle se till att detta utreds så fort som möjligt.

De nya uppgifterna kommer bara en vecka efter att George W Bush tillträtt sin post som USA:s president. I sitt installationstal lovade han att ta itu med tillverkningen av massförstörelsevapen, utan att nämna Irak.

Den nye utrikesministern och krigsveteranen, Colin Powell, och vicepresident Dick Cheney är bägge kända för att vara hökar i Irakfrågan. General Powell sa senaste i veckan angående Saddam:

”Hans enda verktyg, det enda han kan skrämma oss med är genom massförstörelsevapen och de kommer vi att hålla koll på”.

Den nye talesmannen för Vita huset, Ari Fleischer säger till Sunday telegraph:

”Presidenten förväntar sig att Saddam Hussein ska leva upp till de överenskommelser han gjort med FN, speciellt när det gäller att sluta med kärnvapentillverkningen”.

Annika Sohlander