”Nu måste jag väl tro på änglavakt”

Christian, 27, berättar om jordskalvet i Ahmedabad

NYHETER

Christian Angelin, 27 år, bor i Ahmedabad i den jordbävningsdrabbade regionen Gujarat.

Han väcktes av indiska flickvännen Manasi Patel, 21, i fredags morse:

– Hon frågade mig varför sängen hoppade, säger Christian Angelin till Aftonbladet nätupplaga.

Paret fick fly hals över huvud och bor nu hos goda vänner i säkerhet.

– När jag steg upp var det svårt att hålla balansen och jag hörde hur en vägg i köket sprack. Det är svårt att beskriva känslan som svensk, man blir ganska chockad, berättar Christian Angelin på en knastrig telefonlinje om morgonen då den dramatiska jordbävningen bröt ut.

Christian bor i Ahmedabad tillsammans med sin indiska flickvän som han träffades i Sverige för fem år sedan. Efter det dramatiska uppvaknandet flydde de till goda vänner och nu befinner sig paret ungefär 40 mil ifrån jordbävningens epicentrum, Bhuj, trygg i bekantas hus.

Christian och hans fästmö hade tur. Det 10-våningshus de bor i rasade inte samman.

– Man frågar sig hur det kommer sig att jag och alla jag känner är oskadda. Nu måste jag väl tro på änglavakt, säger han.

Andra var inte lika lyckligt lottade. En god väns bror dog tillsammans med sin hustru och sex barn under ett bröllop, ett bröllop som sannolikt hade hundratals gäster. Flickvännen Manasi Patel har en klasskamrat vars släktingar i Bhuj är allvarligt skadade. Många i bekantskapskretsen har hus som numera är ruiner.

Christians mamma Ingrid var mycket orolig för sonen när hon hörde om jordbävningen genom medierna:

– Du kan ju tänka dig hur det kändes för en mamma. Jag var så glad att han var oskadd, säger hon.

Ahmedabad är inte något traditionellt turistområde. I Bhuj däremot brukar det vara mycket turister. Staden har cirka 150 000 invånare vars huvudsysselsättning är textilarbeten som broderier och applikationer.

I dag är staden och omgivningarna totalt ödelagda:

– Min kusin och några nära vänner flydde ut ur Bhuj med bil. De blev vittnen till när husen rasade. De berättade att det inte finns en enda by i närheten som är oskadd, berättar Manasi Patel.

Christian och hans flickvän vill stanna i tryggheten några dagar. Under söndagsmorgonen kände de av ett efterskalv som skakade om huset de bor i. Myndigheterna har varnat de boende i Gujarat att sova i husen om det finns sprickbildningar i dem.

– Det är kaos . Det kommer rykten om nya efterskalv hela tiden i Gujarat och det blir panik varje gång uppgifterna sprider sig, säger Christian Angelin.

Manasi Patel har kontinuerlig kontakt med släktingar i Bhuj via telefon:

– Vatten och mat är ett stort problem, det finns inte ens vatten nog för att tvätta såren på de skadade. Även de som har oskadda hus är rädda och sover på gatorna fast det är kallt om nätterna, bara fem sex grader varmt, berättar hon för Aftonbladets nätupplaga.

Christian Angelin skulle vilja åka och hjälpa till i räddningsarbetet:

– Men jag får inte det för min flickvän, säger han. Hon är rädd om mig.

Inom de närmaste dagarna måste paret ändå återvända hem till Ahmedabad. Manasi Patel måste återvända till sin universitetsutbildning i ”Fine Arts”, om universitetet står kvar .

Christian hade också framtidsplaner som han får skjuta på ett tag:

– Jag försöker under dagarna att leta efter textil produkter till en framtida web shop.

Det jag letar efter är samma saker och produkter som tillverkas i Bhuj. Så just nu ser det inte ljust ut, säger han.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM