Barak avbryter fredssamtal med palestinierna

Mötet i Stockholm ställs in

NYHETER

JERUSALEM/DAVOS

Israels premiärminister Ehud Barak har beslutat avbryta alla fredssamtal med palestinierna och deras ledare Yasser Arafat fram till premiärministervalet den 6 februari. Det uppgav Baraks kansli på söndagen.

Därmed försvann också möjligheterna till ett toppmöte mellan Barak och Arafat i Stockholm på tisdag.

Premiärministern sades ha underrättat både statsminister Göran Persson och FN:s generalsekreterare Kofi Annan om sitt beslut.

''Säkerhetskontakter i syfte att lugna situationen på marken och förhindra våld kommer dock att fortsätta. Israels regering står fast vid fredsprocessen men fortsätter att hävda Israels grundläggande intressen'', hette det i uttalandet från Baraks kansli.

En rad opinionsmätningar har pekat mot ett valnederlag för Barak mot rivalen och högerpolitikern Ariel Sharon.

Hårda ord i Davos

Vid konferensen Värdsekonomiskt forum i Davos i Schweiz gick Arafat på söndagen till skarpt angrepp på Israel för dess ''fyra månader långa råa och barbariska krig och uppenbara fascistiska, militära överfall på vårt palestinska folk''. Han förklarade sig ändå redo att fortsätta verka för fred i Mellanöstern.

I samma paneldiskussion i Davos deltog även den israeliske ministern Shimon Peres. Denne uppmanade Arafat att lägga bitterhetens år bakom sig och ''vandra den sista sträckan på vägen mot fred''. Denna fred, sade Peres, kan ligga inom räckhåll de närmaste veckorna.

Arafat anklagade israelerna för att använda förbjudna vapen och otillåten ammunition ''som bland annat innehåller utarmat uran''. Israelisk militär tillbakavisade denna anklagelse men sade att dess flotta hade använt sådan ammunition. Den avlossades dock bara i luften och mot mål till havs, sade militären och tillade att också detta bruk hade upphört för ett år sedan.

Sharon avvisar Taba-uttalande

Till slut skakade de båda ledarna hand inför stående och jublande konferensdeltagare. Men de stundtals mycket hårda orden under paneldebatten underströk också de svårigheter som återstår i Mellanöstern, trots framstegen i de senaste dagarnas förhandlingar i Taba, Egypten. I ett gemensamt uttalande i lördags, efter Taba-samtalen, sade parterna att de visserligen inte nått enighet men ändå stod närmare ett fredsavtal än någonsin tidigare.

Högerledaren Ariel Sharon avvisade på söndagen detta uttalande som en fara för Israel.

- När Israels medborgare får reda på vad som står i detta dokument, vilka eftergifter herr Barak har gjort och är beredd att göra, kommer det inte att ge honom fler röster, sade Sharon.

Också på söndagen fortsatte våldet. Tillståndet för en tolvårig palestinsk pojke i södra Gazaremsan sades vara kritiskt, sedan han skjutits i ögat av israeliska soldater. Enligt vittnen hade pojken inte kastat sten mot soldaterna.

TT-Reuters ( )