Båda kvinnliga rymlingarna gripna

Morddömda kvinnan greps på operationsbordet

NYHETER

Tre dygn efter flykten från S:t Sigfrids sjukhus i Växjö fick den 24-åriga kvinnan nog.

Hon ringde själv till polisen och berättade var hon befann sig.

Några minuter senare greps hon på vandrarhemmet Gustaf af Klint i Stockholm.

Foto: URBAN ANDERSSON
GREPS PÅ VANDRARHEM Den 24-åriga kvinnan, som bedöms som farlig, ringde själv till polisen i går. Hon greps på vandrarhemmet Gustaf af Klint vid Slussen i Stockholm. I dag grep polisen även den morddömda 21-åriga kvinnan på Huddinge sjukhus.

I dag grep polisen även morddömda 21-åriga kvinnan

Kvinnan hittades nedsövd på Huddinge sjukhus, där hon skrivit in sig för en bruten fot, skriver nättidningen 24timmar. Kvinnan opererades och när polisen efter ett tips kom till sjukhuset var den 21-åriga kvinnan fortfarande nedsövd.

Den 24-åriga kvinnan, som bedöms som farlig, ringades gradvis in under helgen. I förrgår hittades flyktbilen, som hon och en tre år yngre väninna använt, i södra Stockholm.

I går kväll fick polisen ut listor över 24-åringens mobiltelefonsamtal sedan flykten i fredags morse. Kvinnan har ringt flitigt under flykten och polisen fick klart för sig att hon befann sig i Stockholm.

I går eftermiddag ringde hon till Aftonbladet. Kvinnan, som lät samlad, sa att hon tänkte ge upp senare i veckan.

- Jag vet att jag kommer få rejäl påbackning på mitt straff för det här, så nu tänker jag passa på att ha kul några dagar.

Men redan i går kväll fick hon nog. Vid 20-tiden ringde hon till polisen och berättade att hon befann sig på vandrarhemsbåten Gustaf af Klint vid Slussen i Stockholm.

Polisen jagar hennes väninna

En kort stund senare greps hon odramatiskt.

- Hon var lugn och tillmötesgående. Men hon ville inte säga var hennes väninna befinner sig, säger Kenneth Starkenberg, vakthavande befäl vid Citypolisen.

Polisen satte genast i gång ett jättepådrag i samma område i jakt på den andra kvinnan, en 21-åring som också tros befinna sig Stockholm.

- Vi kan inte utgå från att hon befinner sig här, men mycket tyder på det, säger Kenneth Starkenberg.

24-åringen var på permission när hon natten mellan torsdag och fredag hjälpte sin väninna att fly ut genom ett fönster från S:t Sigfrids sjukhus i Växjö. Rymningen skedde på klassiskt vis genom att kvinnan firade sig ut med hjälp av hopknutna lakan.

Mördade sin mormor

Båda kvinnorna beskrivs som farliga.

I synnerhet 21-åringen, som är dömd till rättspsykiatrisk vård för mord på sin mormor.

Hon högg den gamla kvinnan flera gånger med en kökskniv och krossade sedan hennes skalle med en glasskål.

24-åringen är bland annat dömd för mordbrand och dödshot mot flera personer. I oktober 1999 satte hon eld på sin pojkväns bil. Efter dådet stod hon kvar och sjöng "hela bilen står i lågor" medan den vettskrämde mannen ringde polisen.

Jens Kärrman