Ridflickor får inga pengar

De har väntat i 20 år på nya och större lokaler

NYHETER

Tjejerna i Solna ridklubb får hålla till godo med att gammalt utslitet stall.

Klubben har väntat i 20 år på att få bättre och rymligare lokaler.

Inte långt därifrån lirar grabbarna hockey. På blänkande is och i fräscha lokaler.

Foto: MARCO GUSTAFSSON
LÅNG VÄNTELISTA Solna ridklubb håller till i ett stall som byggdes för 50 år sedan. Lokalerna behöver restaureras och bli större. Men kommunen har inga pengar att satsa - trots att ridskolan har 600 medlemmar och 200 står i kö för att få plats. På bilden syns Elena Samuelsson, Madeleine Good och ridskolechefen Björn Waimon.

Killarna har fått en ny kylanläggning för 1,8 miljoner till ishallen.

Ridskolan har 600 medlemmar, 95 procent tjejer. Väntelistan har blivit allt längre.

- 200 står i kö. För att kunna ta emot alla behöver vi både restaurera de byggnader vi har och bygga en helt ny anläggning och det har vi inte råd med, säger Carin Svensson, ordförande i Solna Fältridklubb.

I 20 års tid har de därför försökt att sälja ridskolan till kommunen.

- De kan få köpa ridskolan för en krona så att vi i stället kan hyra stallet av kommunen och på så sätt få bättre lokaler. Men de har inte visat något större intresse. I stället pratar de om störande hästdoft.

500 000 rider

Kommunen säger att det saknas pengar.

- Vi har inte en spänn över. Och om det fanns pengar skulle jag hellre se att vi byggde en aerobicslokal för tjejerna, säger John Jacobsson, fritidsintendent i Solna.

Ridsporten är näst efter fotbollen Sveriges största idrott. En halv miljon människor rider. Men det är dyrt. Tonåriga tjejer betalar cirka 8 000 kronor om året. Killar som spelar ishockey inomhus med tränare betalar cirka 800 kronor per år.

- Det är självklart att kommunen investerar i lokaler, drift och personal när det gäller ishallar och sporthallar där flest killar håller till. I stallen är det tjejerna själva som får städa, säger Carin Svensson.

Att kommunen skulle satsa mer på killsporter stämmer inte anser Jacobsson:

Bara lokalt stöd

- I sporthallen där man tränar handboll, basket och innebandy finns det minst lika många tjejer som killar.

Trots ökat intresse ges ridsporten ingen möjlighet att växa. Solna ridskola får 270 000 kronor om året i lokalt aktivitetsstöd. Inget annat.

- Stall, ridbanor, foder och veterinärkostnader sväljer mycket mer än så. Hästarna är för ryttarna vad isen är för ishockeyn. Skillnaden är att kommunen betalar isen.

Så mycket kostar olika sporter

Caroline Forsman