”Hela huset gungade”

Svenske Christian berättar från Indien om skräckmorgonen

NYHETER

Svensken Christian Angelin, 27, och hans indiska fästmö Manasi Patel, 20, räddade sig ut ur sitt hem i Ahmedabad.

– Hela tiovåningshuset skakade, sängen hoppade, köksväggen sprack. Vi flydde ut ur staden.

50–100 svenska privatresenärer finns i katastrofområdet.

Ingen vet ännu vad som hänt dem.

Foto: BENGT ARNE IGNELL
FLYDDE FÖR SINA LIV Christian Angelin, 27, från Linköping, och hans fästmö Manasi Patel, 20, lyckades rädda sig ut från Ahmedabad.

Christian Angelin från Linköping rapporterar, tillsammans med Manasi Patel, direkt från det svårt härjade Indien.

– Manasi väckte mig och frågade varför sängen hoppade. När jag steg upp kunde jag knappt hålla balansen. Allt bara gungade. Det blev värre och värre.

– Vi var helt chockade, men huset stod kvar som de flesta hus i Ahmedabad. Där är allt helt kaotiskt i dag. Vi har flytt till goda vänner sex mil från stan. Det kommer fortfarande efterskalv som vållar panik inne i staden.

Ingen mat – inget vatten

Manasi Patel har släktingar i staden Bhuj i jordbävningens centrum.

– En väns bror dog med sin hustru och sex av sina barn under ett bröllop.

– Det finns ingen mat för de överlevande i Bhuj– inte ens vatten att tvätta såren med. Min kusin och några vänner lyckades fly ut ur staden. Inte en enda by i området är oskadd – inte en enda.

Inte ens svenska ambassaden har på fyra dygn lyckats få kontakt med Bhuj.

I går rapporterades att hotell Anam i Bhuj, där de tre svenskorna och en norska bokat in, var raserat. Två av fyra våningar var borta.

– Det är andrahandsuppgifter från polisen, säger minister Hans Nicklasson på svenska ambassaden i New Delhi. De har inte gått att kontrollera.

Inget livstecken från svenskorna

Ännu har ingen hört något från Birgitta Hultberg, 63, från Vaxholm, hemslöjdslärarinnan Kerstin Askert, 46, från Bromma, lektorn på Konstfack Tanja Alyhr, 53, från Stockholm eller Kicki Prytz-Wilhemsen, 45, från Trondheim i Norge.

– Vi försöker skicka två från ambassaden till Bhuj, men flygplatsen är förstörd, bara ett par privata småplan har lyckats landa. Vi hoppas kunna samordna en transport dit med andra EU-ambassader och Röda Korset, säger Hans Nicklasson.

Fler svenskar kan vara drabbade. Ambassaden räknar med att det alltid finns 50–100 privatturistande svenskar i katastrofområdet.

– Men ingen meddelar ju sig med oss, om de inte tappat passet.

Bengt Michanek, Annika Sohlander