Nu börjar sökandet efter svenskorna

Personal från svenska ambassaden i Delhi på plats i katastrofområdet

Foto: AP
STAD I RUINER Staden Bhuj med 150 000 invånare är raserad till 90 procent. Här bodde de saknade svenskorna och en norska på hotell Anam – i går rapporterades att två av hotellets fyra våningar rasat, men uppgiften har inte kunnat kontrolleras. Ännu i går drogs levande människor fram ur rasmassorna i Bhuj.
NYHETER

I dag kom två personer från svenska ambassaden till Ahmedabad för att leta efter de saknade svenskorna.

– Det är ett mycket problematiskt arbete utan telefoner, utan el och man vet inte ens om myndighetspersoner kan nås, säger Åsa Arvidsson, pressansvarig på UD.

Hjälp från hela världen skickas nu till de drabbade.

Hittills saknas 125 000 människor i det jordbävningsdrabbade området i nordvästra Indien. Dödstalen stiger oavbrutet.

I går förbereddes omvärlden på att siffran kan stiga till 30 000 döda.

Mitt i detta kaos tros tre svenska medelålders kvinnor ha befunnit sig. Ingen av dem har hört av sig till anhöriga sedan i mitten av förra veckan. Det har kommit uppgifter om att det hotell de bodde på är delvis raserat.

I morse flögs två tjänstemän vid svenska ambassaden i New Delhi till Ahmedabad för att försöka få reda på mer om de försvunna.

– De ska på plats försöka få kontakt med de lokala myndigheterna om det överhuvudtaget är möjligt, säger Åsa Arvidsson.

De ska redan ha sökt upp räddningsarbetets samordningscentral i Gandhinagar, enligt UD.

Efterskalven har varit många sedan det stora jordskalvet med epicentrum i staden Bhuj ställde till massiv förödelse i delstaten Gujarat.

Den sydindiska staden Bangalore drabbades under måndagsmorgonen av ett efterskalv som mätte 6 på Richterskalan. Paniken spred sig i staden som har fyra miljoner invånare och är huvudstad i delstaten Karnataka.

Panik och vattenbrist

De tusentals överlevande flydde på måndagen från den förstörda staden Bhuj, där efterskalv och svår mat- och vattenbrist utlöst panik och plundringar. Premiärminister Atal Behari Vajpayee anlände till staden för att överblicka förödelsen.

I Bhuj, bara två mil från epicentrum för jordbävningen i fredags, ligger de gamla historiska kvarteren i ruiner. Tusentals människor befaras ligga kvar i de raserade byggnaderna, och hoppet att finna fler vid liv är minimalt. Och de överlevande står hjälplösa utan vare sig livsmedel, vatten eller läkemedel.

– Jordskalvet tog inte våra liv, men det kommer svält och törst att göra, sade handlaren Hashmukh Joshi.

- Vi har gryn som vi kunde koka, men vi har inget vatten så hur ska vi kunna äta det. Mitt barn är helt uttorkat, tillade han.

Ännu på måndagen, tre dygn efter skalvet, letade räddningsmanskap och förtvivlade anhöriga i ruinerna efter överlevande. Ved kördes in till begravningsbål för skalvets offer. Omkring 6 000 av stadens 150 000 invånare uppges ha påträffats döda. Men enligt en lokal tjänsteman säger siffrorna inget eftersom det organiserade hjälparbetet till landets värst drabbade områden knappt har börjat.

Omfattande internationell hjälp

Hjälporganisationer från när och fjärran var på måndagen igång med att sända räddningsmanskap, förnödenheter och pengar till Indien i en massiv undsättningsinsats.

Norska Röda Korset sänder i samarbete med Röda Korset i Finland och Tyskland ett fullt utrustat fältsjukhus till den nästan helt raserade staden Bhuj.

Med fältsjukhuset, som får 300-400 vårdplatser, följer också 16 norska läkare, sjuksköterskor och tekniker. Med tanke på risken för epidemier inne i Bhuj kommer sjukhuset att placeras strax utanför staden, sade Halvor Fossum Lauritzsen från norska Röda Korset på måndagen till nordiska massmedier i telefon direkt från Bhuj.

– Alla de tre sjukhusen i staden har rasat ihop. Inget av dem fungerar. Patienterna har flyttats ut på gatan, berättade Fossum Lauritzsen som leder rödakorsorganisationernas internationella insats i skalvområdet.

Svenska Röda korset planerar inte för stunden att sända ner personal till Indien men har anslagit en miljon kronor i katastrofhjälp till det drabbade området.

– Men vi kommer att bidra med mer, sade Röda Korsets generalsekreterare Peter Örn på måndagen till TT .

– Vi öppnar vårt insamlingskonto 900<\!q>800-4 så att svenska folket kan vara med och bidra till hjälparbetet genom att märka talongen ''jordbävningen i Indien''.

Petter Ovander, Annika Sohlander, TT ( )