Napster ska ta betalt

NYHETER

Musiksajten Napster kommer att ta betalt av alla som surfar in på sajten för att ladda ner musik.

Dessutom tänker man betala royalty för den musik som byter lyssnare med hjälp av Napster.

Det bekräftar företagets högste chef Hank Barry för brittiska BBC Online.

Napster, som blivit stämda av musikindustrin, riskerade böter i miljonklassen innan man förra året gjorde upp med tyska mediajätten Bertelsmann.

- Napster kommer att fortsätta vara en sajt som är lätt att använda och vi kommer att betala royalties, säger Barry, som deltar i kulisserna vid det ekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz.

Alla som vill kunna använda Napster måste bli medlemmar och betala en medlemsavgift. Hur mycket är inte beslutat ännu.

- Det finns inte heller något datum för när vi inför medlemsavgift, säger Berry.

Samarbetspartnern Bertelsmann har dock sagt att en avgift sannolikt kommer att införas redan i juni i år.

Napster har tidigare retat upp större delen av hela musikindustrin, som protesterat mot att miljoner användare kunnat ladda ner i stort sett vilken låt som helst gratis.

Enligt Hank Barry har 57 miljoner användare laddat ner mjukvaran som gör det möjligt att använda Napster. Enligt företagets egna berökningar kan minst 200 miljoner datorer världen över använda Napster, vilket nu får både Berry och hans affärspartners att gnugga händerna.

Trots den guldkantade framtiden hänger hotet om stämning fortfarande tungt över Napster. Flera stora skivbolag vill fortfarande ha skadestånd för utebliven royalty.

-. Jag tror att skivbolagen ser att bästa sättet att komma vidare är att lösa den här frågan, säger Berry, som ser fram mot en ”konstruktiv dialog” med skivbolagen.

Caroline Olsson