Chiles exdiktator Pinochet begärd häktad

NYHETER

SANTIAGO

Den chilenske undersökningsdomaren Juan Guzman Tapia beslutade på måndagen att åter häkta den 85-årige ex-diktatorn Augusto Pinochet.

Beslutet var väntat och kommer att överklagas av Pinochets försvarare.

Chiles exdiktator Pinochet är begärd häktad. Det beslutade en undersökningsdomare i dag.

Formellt sitter nu Pinochet i husarrest, anklagad för 57 mord och 17 kidnappningar av oppositionella - den så kallade dödskaravanprocessen.

Beslutet föregicks av en rad viktiga vittnesmål under förra veckan från militärer som offentligt pekade ut Pinochet som den som gav order.

Förnekar brott

Under sitt första förhör hos Guzman Tapia förnekade dock Pinochet allt ansvar, och gick därmed emot sin egen försvarare som rått honom att inte svara på några frågor.

Ett par dagar efter det första förhöret av Pinochet sade den före detta generalen Joaquin Lagos Osorio i chilensk tv att Pinochet var mannen som bar hela ansvaret för dödskaravanen. Lagos Osorio förde befäl över armén i norra Chile där avrättningar och försvinnanden ägde rum veckorna efter statskuppen i september 1973.

Som ''en historisk dag efter 27 års kamp'' betecknade Viviana Diaz, ordförande för familjerna till försvunna, beslutet från undersökningsdomaren Juan Guzman Tapia på måndagen.

Isabel Allende, senator och dotter till Chiles störtade president Salvador Allende, sade att beslutet är ''ett bevis på att alla chilenare är lika inför lagen och att samhället i dess helhet måste erkänna det''.

Planerar att överklaga

Guillermo Garin, officiellt språkrör för Pinochets familj, uppgav i en kort intervju att Pinochets advokater ''kommer att utnyttja alla möjligheter som lagen och författningen ger för att stoppa Guzmans beslut''.

Förutom dödskaravanprocessen, där Pinochet nu är häktad, så är han också utpekad som huvudansvarig i en rad andra utredningar som gäller brott mot de mänskliga rättigheterna. Brotten ska ha begåtts under Pinochets tid som diktator - 1973 till 1989.

Anmälningarna mot Pinochet är nu uppe i 215 stycken. Den senaste gjordes tidigt på måndagen av en organisation för Mapucheindianer där Pinochet anklagas för en grupp mapuches försvinnande i södra Chile.

Juan Diego Spoerer/TT ( )