Norskt nazimord kopplas till svensk nynazist

Fem nynazister begärs häktade

NYHETER

OSLO/STOCKHOLM

Fem nynazister har häktats och en sjätte efterspanas för mordet på 15-årige Benjamin Hermansen i Norge.

De häktade är aktiva nazister. I bakgrunden skymtar nynazisten Erik Blücher, på senare år bosatt i Sverige.

Norges kulturminister Ellen Horn kräver förbud mot nazistorganisationer.

Natten till lördagen mördades Benjamin Hermansen på en parkeringsplats utanför ett snabbköp i Oslo. Han var där med en kamrat och blev attackerad av okända män. Kamraten lyckades fly men Benjamin knivhöggs till döds i bröst och mage.

Senare samma dag greps tre män i tjugoårsåldern och två flickor, endast 17 år gamla, för mordet. Alla nekar till brott.

På måndagseftermiddagen meddelade den norska polisen att ytterligare en person eftersöks för mordet. Den efterlyste är 19 år, rapporterade den norska nyhetsbyrån NTB.

Pappa från Afrika

Benjamin Hermansen hade norsk mamma och ghanansk pappa och mordet anses därför ha rasistiska motiv.

De gripna männen är alla väl kända inom nynazistiska kretsar och sägs vara medlemmar i den norska nazistorganisationen Boot Boys. Den norska dagstidningen Verdens Gang (VG) uppger att två av dem haft regelbunden kontakt med den kände nynazisten Erik Blücher. Blücher var tidigare norsk medborgare, men är numera svensk och sedan flera år bosatt i södra Sverige.

Uppmanar till våld

Den svenske journalisten Peter Karlsson har länge granskat och följt den nynazistiska rörelsen i Sverige och dess band till Norge. Han anser att Blücher är den ideologiske ledaren för nazistorganisationen Blood and Honour och att Bootboys är att betrakta som en del av Blood and Honour.

Polisen i Sverige har gjort en videoupptagning av ett av Blüchers tal till norska och svenska nynazister. I det talet säger han att nynazisterna nu måste gå från ord till handling. Karlsson anser att uttalandet är en direkt uppmaning till våld.

TT ( )