74-årig svensk riskerar fängelse i Thailand

NYHETER

BANGKOK

En misslyckad motorcykelaffär har blivit en mardröm för den pensionerade historieläraren Inge Oskarsson, 74 år, från Stockholm. Efter att ha suttit häktad i tolv dagar står han nu åtalad i Thailand för misshandel och inbrott.

- Det är inte klokt. Jag är oskyldigt anklagad och riskerar fängelse, säger Inge Oskarsson.

Historien började i februari förra aret då Oskarsson sålde en begagnad mc till en handlare i staden Chiang Mai i norra Thailand. De skrev avtal om att Oskarsson skulle få motsvarande 2 500 kronor för motorcykeln när denne återvänt efter ett Sverigebesök.

Den 11 december återvände Oskarsson. Några pengar fick han inte, men handlaren krävde drygt 1 000 kronor av Oskarsson för reparationer och försäkringar.

- Jag krävde då att få tillbaka min motorcykel men när jag försökte sätta mig på den tog handlaren tag i mig och skrek till sin fru att ringa polisen, säger Oskarsson.

Han greps och efter ett förhör, som han inte begrep ett ord av, sattes han i en smutsig cell tillsammans med 40 andra fångar. Han åtalades för misshandel av handlarens fru och inbrott. Han fick inte tillåtelse att ringa svenska ambassaden i Bangkok.

Stinkande cell

Den engelska missionären Katherine McDaniel fick efter fyra dagar ett tips om att en utlänning satt häktad och kontaktade därefter ambassaden. Efter tolv dagar i en trång stinkande cell släpptes Inge Oskarsson mot en borgenssumma motsvarande 50 000 kronor.

- Jag har aldrig rört handlarens fru och vad anklagelsen inbrott kommer ifrån vet jag inte, hävdar Oskarsson.

Måndagens rättegång mot Oskarsson ställdes in i sista stund. Ett nytt datum ar satt till den 3 april. Det betyder att han måste stanna i Thailand fram till dess. Immigrationsmyndighetern a har tagit passet.

Ambassadör Jan Nordlander i Bangkok säger till TT att det tyvärr inte är ovanligt att gripna utlänningar nekas att kontakta sin ambassad. Detta är ett hot mot rättssäkerheten, säger Nordlander som överväger att via EU ta upp problemet med de thailändska myndigheterna.

Tomas Skoglund/TT ( )