”Kritiken är väldigt tråkig”

Victoria utsedd i Davos till ”framtidens ledare”

NYHETER

DAVOS. Kronprinsessan Victoria saknar tiden i New York, då hon kunde vandra omkring på gatorna som en vanlig ung kvinna.

Nu minglar Victoria med Bill Gates och FN-chefen Kofi Annan. Vid en högtidlig ceremoni i Schweiz i går utsågs hon till ”framtidens ledare i världen”.

– Men jag ser mig inte som en makthavare, säger kronprinsessan till Aftonbladet.

Foto: Tommy Mardell
I SKUGGAN AV KRAVALLERNA ”Jag ser mig inte som en makthavare”, säger kronprinsessan Victoria, trots att hon utsågs till "framtidens ledare i världen" i går i Davos.

Kritiken är

väldigt tråkig

Stressad och med andan i halsen anländer kronprinsessan Victoria en halvtimme försent till en intervju med Aftonbladet och några andra svenska journalister på ett av de tjusigaste hotellen.

Skidparadiset Davos har de senaste dagarna varit platsen för vad som kallats "världens största cocktailparty", Världsekonomiskt forum. Ett jippo som årligen drar till sig toppolitiker och tunga företagsledare från hela världen.

Kontakter på neutral mark

Victoria är klädd diskret elegant i svarta långbyxor och en guldfärgad, ärmlös tröja.

Hon har skyndat från seminarium till seminarium, ska snart i väg på middag och är en av drygt hundra unga människor som i går fick titeln "framtidens ledare i världen". Hon vet att Davos de senaste dagarna skakats av kravaller.

– Kritiken är väldigt tråkig. Mer än så är jag inte beredd att säga om protesterna. Det här är en chans för deltagarna att knyta kontakter på neutral mark. Det är som i FN, många bra idéer väcks i korridorerna.

Varför har du kommit hit?

– Det här är en jättechans att lära mig saker och att knyta kontakter. Det är en jätteblandning av människor och ett otroligt utbud av seminarier.

”Det här har inte med makt att göra”

Blir det här mötet som kretsar så mycket kring politik en konflikt för dig? Kungahuset förväntas ju inte ägna sig åt politik?

– Jag tycker inte mitt engagemang här är på den nivån. Det här är utbildning för mig. Jag är här för att se och lära.

Kronprinsessan svarar rappt, men hon är försiktig som en tränad politiker. Victoria har under dagen hört Microsoft-grundaren Bill Gates tala om aids och lyssnat på ett föredrag om Jugoslavien. Hon har hälsat på Kofi Annan och Carl Bildt.

Känner du dig som en blivande makthavare?

– Nej, egentligen inte. Det här har inte med makt att göra.

En svensk statschef har inte mycket makt. Å andra sidan så är din far kungen en viktig opinionsbildare. Säger han något blir det rubriker. Så kommer det att bli mer och mer för dig.

– Det beror ju på hur ni skriver, vad ni gör. Men jag ser mig inte som en makthavare. Jag vill bli en bra ambassadör.

Saknar du aldrig anonymiteten i New York?

– Visst gör jag det ibland. Men det var också lite läskigt, allt var annorlunda,

Så till en fråga av mer privat natur. Ska kronprinsessan utlysa förlovning?

– Jag svarar inte på några privata frågor. Det blir så lätt fel.

Oisín Cantwell