Världens ledare svek konferensen

FN-chefen Kofi Annan var ensam kändis

NYHETER

När det handlade om historia ställde världens ledare upp.

Men när ämnet blev förföljelse i vår tid, den man fortfarande kan göra något åt, kom bara en regeringschef - Albaniens.

Förintelsekonferensen i Stockholm för ett år sedan blev en succé. Framför allt för initiativtagaren Göran Persson. Från världens alla hörn strömmade premiärministrarna till - Barak från Israel, Schröder från Tyskland, Jospin från Frankrike. Självaste Bill Clinton skickade en videohälsning i en unik internationell manifestation mot främlingsfientlighet och rasism.

I år kom bara en liten rännil.

Vid sidan av Göran Persson dök bara en premiärminister upp. Albaniens Ilir Meta som verkligen borde veta hur det känns när ens medborgare särbehandlas. På hela Balkan är det en etablerad sanning att albaner stjäl, har svårt att begripa och skaffar sig alltför många barn.

Bad om ursäkt offentligt

Kändisfaktorn i år vilar därför på en enda person. FN:s generalsekreterare Kofi Annan som dök upp till middagstalet i Stockholms stadshus i går kväll.

I dag träffar han Persson och utrikesminister Anna Lindh.

Förra årets konferens ägde rum 55 år efter Röda armén befriade dödslägret Auschwitz. Fokus låg på det kollektivt dåliga samvete som västvärlden känner för folkmordet på judar under andra världskriget. Nu skulle det bes om ursäkt, offentligt och ordentligt.

”Tystnad största faran”

Möjligen var det förklaringen till att så många prominenta personer kom. Men i år handlar konferensen inte längre om historia. Utan om förföljelse av människor i vår tid, den mest upplysta som mänskligheten känner.

Meningen var att Stockholmskonferensen skulle bli en årlig manifestation av prominenta människors kamp för det goda.

I dag avslöjar Göran Persson hur fortsättningen ser ut. Kanske blir det en stafettpinne runt världen.

– I dag vet vi att den största faran inte är de ondas ondska utan de godas tystnad, slog Göran Persson fast i sitt inledningstal i går.

Desto tråkigare att så få regeringschefer ville göra sin röst hörd under Stockholms internationella forum. På talarlistan återfanns inte ens Ilir Meta från Albanien.

ARTIKELN HANDLAR OM