Hurra, åtta av tio svenskar är lyckliga

... och gladast är de rika

Foto: JONAS BILBERG
Klart, vi är Lyckliga Det är inga problem att hitta svenskar på bra humör trots att det är januari och grått och trist ute. Aftonbladet frågade Cornelis Harders, 39, Magnus Strömberg, 27, Lisa Larsson, 43, Frida Larsson, 12, Maria Brandt, 28, vad som gör dem lyckliga.
NYHETER

I går var det 15 grader kallt i Särna - mitt på dan. I Luleå gav solen upp klockan 14.59 - mitt på dan.

Men åtta av tio svenskar är lyckliga i alla fall.

Foto: JONAS BILBERG

Det sägs att vädret påverkar vårt humör och gör oss bistra och självmordsbenägna om hösten och vintern. Siffrorna säger något helt annat. Enligt en färsk undersökning från Nordisk media analys tycker 80 procent av svenskarna att de är lyckliga.

- Det är överraskande. Dessutom är undersökningen gjord mellan vecka 39 i fjol och vecka 3 i år, säger analytikern Maria Konn.

Men de mörka vintermånaderna inverkar mindre än det som den moderna människan tycks värdesätta mest. För allra gladast är de som tjänar över 300 000 kronor om året.

Pengar gör oss lyckliga

En undersökning från Landstingsförbundet i november i fjol slog fast att pengar var den största glädjekällan: den som tjänade minst 25 000 kronor i månaden var statistiskt sett lyckligare än de fattigare.

- Fattiga mår sämre än rika, det är alldeles klart så, sa utredningschefen Douglas Skalin då.

Saknar du den rätta inkomsten finns enligt statistiken fortfarande en chans till glädje. Se till att vara ung eller medelålders kvinna och bosätt dig sedan på vischan.

2 047 deltog i undersökningen

Peter Grensund

ARTIKELN HANDLAR OM