"Skärgården blir förstörd av svävarna"

1 av 3 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
"LUGNET KOMMER ATT SVÄVA BORT" Ralf Boström är orolig för att trafiken med de nya, tunga svävarna kommer att förstöra skärgården. "Jag ser absolut inget behov av att öka skärgårdstrafiken. Bullret från svävarna kommer att påverka det ömtåliga djurlivet", säger han.
NYHETER

Nu slår skärgårdsborna bakut. Stora delar av Stockholms skärgård kan bli trafikerad av tunga svävare - dygnet runt, året om.

- Lugnet här ute kommer att sväva bort med de där farkosterna, säger Ralf Boström.

Länsstyrelsen förväntas besluta i frågan den här veckan. Går det igenom sätter trafiken igång redan under sensommaren.

"Djurlivet kommer att påverkas"

Totalt sex svävare med plats för 35-40 passagerare kommer sju gånger om dagen att lämna kajen inne vid Slussen i Stockholm för att sväva ut mot bland annat Sandhamn, Stavsnäs och Ljusterö.

- Det här betyder oerhört mycket för skärgårdsborna, speciellt för dem som arbetspendlar. Det kommer bara att ta en timme ut till Sandhamn, säger Peder Silferhjelm vd för företaget HoverLine som ansvarar för trafiken.

Men Ralf Boström, boende på Värmdö, är inte lika förtjust i svävarna.

- Jag ser absolut inget behov av öka skärgårdstrafiken. Bullret från svävarna kommer att påverka det ömtåliga djurlivet här ute. Och lugnet.

Han får stöd av Skärgårdsstiftelsen som oroas över trafikens omfattning.

- Visst kan svävarna vara bra som komplement till den vanliga båttrafiken vintertid men absolut inte på sommaren, då har vi bra förbindelser till fastlandet, säger Berndt Festin, vd för Skärgårdsstiftelsen.

De ansvariga på HoverLine anser att oron är obefogad och säger att svävartrafiken är betydligt skonsammare mot miljön än den trafik som bedrivs i området idag.

Enligt rapporten som ligger till grund för Länsstyrelsens beslut handlar det inte om några anmärkningsvärda ljudnivåer.

Ljudnivån var acceptabel

- Vi gjorde ett test med försvarets svävare i december vid Slussen. Då var ljudnivån acceptabel, säger Claes Pagoldh som utfärdat rapporten.

Ett månadskort från exempelvis Ljusterö in till Stockholm beräknas kosta cirka 2 500 kronor. Samma sträcka kostar på någon av Waxholmsbåtarna 500 kronor. Har du redan SL-kort betalar du endast 300 kronor.

Caroline Forsman