Björn dog i kraschen

NYHETER

Piloten Björn Fahlström, 30, från Kalmar omkom när hans flygplan störtade utanför Denver i lördagsnatt. Ombord fanns åtta kända idrottsprofiler från Oklahoma State University samt ytterligare en pilot.

Foto: PRIVAT
OMKOM I FLYGOLYCKAN Björn Fahlström, 30, från Kalmar var en av dem som omkom när ett plan störtade utanför Denver i USA i lördags natt. Här tillsammans med flickvännen Jacqueline Oda.

– Björn älskade att flyga, säger hans mor Viola Fahlström.

Björn Fahlström var styrman på planet.

– Det känns fruktansvärt svårt och tungt, man kan inte tänka klart.

– Han var vårt enda barn. Det går inte att förstå, säger Viola Fahlström.

Fick dödsbudpå sin semester

Hon och hennes man Sten hade just anlänt till en semesterort i Italien när de nåddes av dödsbudet.

– Vi trodde att det var Björn som ringde, men det var en vän till honom som berättade om olyckan. Vi åkte hem med vändande flyg.

Björn Fahlström flyttade till Oklahoma City 1996 för att gå flygskolan Business Air. Han stannade kvar i staden och bodde tillsammans med flickvännen Jacqueliene Oda.

Samtliga ombord dog

– Att flyga var en passion för honom, säger vännen och piloten Jordan Jacob.

Planet störtade natten mot söndagen svensk tid.

Planet var ett av tre som skulle flyga hem Oklahoma State Universitys basketlag efter en match i Denver. Samtliga ombord dog.

I laget fanns den svenska stjärnan Fredrik Jönzén, som flög i ett av de andra planen.

Utredarna tror att det kalla och snöiga vädret i Denvertrakten var en bidragande orsak.

Skickliga piloter

Jordan Jacob tvivlar:

– Jag har studerat väderkartor och radiotrafiken från i lördags. Det finns inget som indikerar att vädret spelade någon roll. Inte heller kan det ha berott på piloterna, för både Björn och hans kollega Denver Mills var mycket skickliga.

– Jag är övertygad om att det var ett mekaniskt fel. Inget annat kan förklara att planet störtade så snabbt och att de inte hann sända något nödrop.

I morse flög Viola och Sten Fahlström till Oklahoma City. I morgon ska de närvara vid en minnesgudstjänst i universitetskyrkan.

Thomas Arnroth