”Din mamma lever”

Glädjebesked till dottern från UD

NYHETER

Klockan 7 i morse fick 29-åriga Mia Askert det efterlängtade telefonsamtalet. Hennes mamma Kerstin Askert, 46, överlevde jordbävningen nere i Indien. Även hennes två reskamrater uppges ha klarat sig.

– Det känns oerhört skönt att äntligen få höra någonting, säger Mia Askert.

Hon är omtumlad. Det första samtalet från UD kom klockan sju i morse. Då fick hon reda på att hennes mamma Kerstin Askert och hennes två väninnor, Birgitta Hultberg, 63, och Tanja Alyhr, 53, troligtvis var vid liv. Sedan gick telefon varm.

– Jag har varit i kontakt med UD hela morgonen. Uppgifterna har gått isär men nu har vi fått bekräftat att de verkligen lever, säger Mia.

På väg till Bombay

Hon har ännu inte varit i kontakt med sin mamma. Men enligt UD ska svenskorna i morse befinna sig på ett plan till Bombay. Därifrån ska de sedan åka vidare till Sverige via Amsterdam.

– Jag vet inte mer än det som UD sagt, inte ens om hon är skadad. Jag vill bara få höra hennes röst. Först då kommer jag kunna lugna ner mig, säger Mia.

Inte heller Vanja Alyhr, 83, vågar ta ut glädjen i förskott. Ända sedan jorbävningen har hon suttit vid telefonen i väntan på livstecken från dottern Tanja.

– Jag är överlycklig. Det var min äldsta dotter Annelie som först fick reda på att Tanja lever.

Vanja är ändå orolig över dotterns hälsa. Det var flera dagar sedan jordbävningen inträffade.

– Jag vet inte om hon har haft tillgång till mat eller ens vatten. Först när jag ser henne kommer jag verkligen tro på att hon lever.

Caroline Forsman