Mamma hoppade med småbarn i famnen

Räddade sig undan lågorna vid lägenhetsbrand

NYHETER

En mamma och hennes två små barn tvingades i morse hoppa fem meter för att rädda sig undan lågorna vid en kraftig lägenhetsbrand i Huskvarna.

Kvinnan släppte först ner sin femårige son. Sedan kastade hon sig själv ut med tvååringen i famnen.

Räddningstjänsten fick larmet om branden på Rosenborgsgatan strax efter klockan halv nio i morse.

- Vi förstod att det var allvarligt redan på väg dit eftersom vi såg den kraftiga svarta röken bolma på långt håll , berättar Bo Adolfsson, brandmästare i Jönköping.

Sju av de totalt 14 man som bekämpade branden körde från näraliggande Jönköping. Övriga körde från Huskvarna.

- Vi kom fram bara minuter efter att mamman hoppat. Hon hade först hjälpt femåringen ut, sedan hoppade hon själv från fönstret på andra våningen, säger Bo Adolfsson.

- De hamnade på gräset nedanför och skadades inte i fallet, men hade fått i sig mycket rök. Kvinnan var mycket skärrad, men klagade inte över några smärtor.

Både mamman, som är i 30-årsåldern, och hennes två söner, fem och två år gamla, fördes direkt till sjukhuset i Jönköping.

Ett rum helt utbränt

Pappan i familjen hade hunnit gå till jobbet då branden startade. Familjens fyrarummare fick svåra rökskador och ett rum blev helt utbränt. Ytterligare elva lägenheter utrymdes då räddningstjänsten snabbt beslutade att evakuera hela trappuppgången.

Ytterligare två personer, en äldre man och en sängliggande äldre kvinna, fördes senare till sjukhus för observation.

Elden startade i spisen

Det var vid lunchtid oklart hur branden startat. Men enligt polisen i Huskvarna finns tecken på att elden startat vid spisen i ett mindre pentry.

- Troligen har man vridit åt fel håll på spisen, en platta stod på ettan och en annan på sexan. Sedan har något gått fel, säger Bo Aldin, polis i Husqvarna.

En rad mindre bränder har den senaste månaden drabbat Huskvarna.

- Vi misstänker att det finns en pyroman. Men just denna brand har inget med pyromandåden att göra, det är vi säkra på, säger Bo Adolfsson.

Branden på Rosenborgsgatan var släckt vid niotiden.

Caroline Olsson