Sjukhuset tog alla inre organ

Carol fick hämta sin döde sons kvarlevor i en låda

NYHETER

Carol Wainwright gick i går med sin son Joseph till sjukhuset Alder Hey i Liverpool. De kom för att hämta kvarlevorna av tvillingbrodern Oliver.

Han dog för sex år sedan. I lådan bär de med sig vad sjukhuset i hemlighet haft kvar av honom.

Foto: AP
Carol Wainwright hämtade i går kvarlevorna av Oliver som dog för sex år sedan.

Hjärtan, lungor, hjärnor och andra organ i hundratusental finns idag lagrade på sjukhus och medicinska högskolor över hela Storbritannien.

De har plockats ur avlidna patienter - utan att de anhöriga ens har tillfrågats.

Organen har använts för utbildning och forskning.

Avslöjandet om organstölderna från sjukhusen skakar i dag hela Storbritannien. Enligt Liam Donaldson, regeringen Blairs högste övervakare av sjukvården, har anhöriga bara i några fall fått lämna samtycke. De flesta - det handlar om tusentals britter - har inte haft en aning om att det var "ett skal" av den döde de begravde.

Värst har det varit på barnsjukhuset Alder Hey i Liverpool - det sjukhus som Joseph Wainwrigths tvillingbror dog på för sex år sedan.

Ljög - förfalskade rapporter

Mellan 1988 och 1995 har alla barn som avlidit på sjukhuset tömts på sina viktiga organ utan att föräldrarna fått veta något.

Chefspatolog på barnsjukhuset var professor Dick van Velzen.

Enligt Liam Donaldson ljög han för både föräldrar och kolleger och förfalskade rapporter för att dölja stölderna av organ.

– Det känns svårt att tänka sig den ångest som alla Alder Hey-föräldrarna upplevde när de många år senare upptäckte att det barn de begravde hade fråntagits alla inre organ, sa Storbritanniens hälsominister Alan Milburn enligt nyhetsbyrån Reuters.

Läkarna på Alder Hey skar ut hjärtat på över 2 000 barn.

Petter Ovander