Lockerbie-domen: En fälld, en friad

Libyer fick livstid för attentatet där 270 dog

1 av 3 | Foto: AP
270 människor omkom när ett flygplan exploderade och störtade i Lockerbie i Skottland 1988.
NYHETER

Minst 20 års fängelse.

I dag föll domen för libyern Abd al-Basit al-Miqrahi som åtalats för Lockerbieattentatet.

Men den medåtalade libyern, Al-Amin Khalifa Fahima, frikändes.

I morse satte domarna punkt för den nio månader långa rättegången.

Tolv år efter terroristattentatet några dagar före julafton 1988 har en person dömts för dådet som chockade en hel värld.

Den omfattande utredningen spårade väskan som innehöll bomben gömd i en transistorradio till Maltas internationella flygplats.

Planet sprängdes i luften

Väskan lastats sedan om i Frankfurt för att slutligen hamna ombord på PanAms flight 103 med destination New York.

Efter bara 40 minuters flygtid från Heathrow sprängdes planet i luften över den skotska staden Lockerbie den 21 december 1988.

270 människor dödades, 259 av offren fanns ombord.

En av de döda var den svenske diplomaten Bernt Carlsson som varit en av Olof Palmes närmaste män.

Elva dödades på marken

På marken dog elva personer som befann sig i två hus som jämnades till marken när planet kraschade.

Efter tre år riktades misstankarna mot Libyen och de två män som nu åtalats vid rättegången i Holland. De hade tidigare varit anställda vid Libyens flygbolag.

Efter domen hävdade 48-årige Abd al-Basit al-Miqrahis advokat att han är oskyldig till brottet, och enligt den libyska televisionen som sände direkt ska han överklaga livstidsdomen.

Sammanlagt har 235 vittnen hörts av åklagarsidan medan de båda männens försvarsadvokater bara kallat tre svenskar som vittnen.

Vittne från Sverige

En av de som vittnat vid rättegången är en terrorist som avtjänar livstids fängelse i Sverige.

Mannen var tidigare sjäv misstänkt för sprängningen men åklagarna valde till slut att kalla honom som vittne.

Ett annat svenskt vittne är en 47-årig man från Göteborg, som själv pekats ut som terrorist. Han kommer ursprungligen från Mellanöstern men är i dag svensk medborgare.

– Jag har haft det tungt på grund av anklagelserna, men är helt oskyldig, hävdade mannen i en intervju med Aftonbladet i november förra året.

Trots den långa rättegången anser många av de anhöriga till offren att det fortfarande finns många frågetecken kvar.

– Det finns många obesvarade frågor om vem som beordrade den avskyvärda dådet, säger Jim Swire, talesman för brittiska anhöriga och som själv förlorade sin dotter i sprängningen, till nyhetsbyrån AP.

Anhörigas talesman svimmade

Efter tolv år väntan på att hitta någon skyldig till dådet som tog så många människors liv var spänningen stor när domen lästes upp.

Jim Swire själv svimmade.

De anhöriga kommer nu att kräva en offentlig hearing om hur den brittiska regeringen och underrättelsetjänsten agerade i samband med utredningen.

Flertalet av de dödade - 189 personer - var amerikaner, men Libyens ledare Khadaffin vägrade att lämna ut de båda misstänkta.

Tonen hårdnade och 1992 införde FN sanktioner mot Libyen. All flygtrafik till och från Libyen förbjöds, precis som handel med vapen och oljeutrustning.

De upphävdes när Libyen till slut gav med sig efter att ha blivit övertalade av sydafrikas tidigare president Nelson Mandela och lämnade ut de båda misstänkta libyerna.

Khadaffi krävde att rättegången skulle hållas på neutral mark, som hölls i Holland med enligt skotsk lag.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan är på besök i Sverige och kommenterade i dag domen.

– Detta är ett allvarligt ögonblick. Domstolen har nått ett utslag i ett fall som berör hundratals människor vilka har mist sina nära och kära i Lockerbieattentatet för mer än tolv år sedan. Ingen kan ge dessa människor livet åter. Rättvisa har skipats och den juridiska processens auktoritet och legitimitet måste respekteras, säger Annan till TT.

Inga-Lill Hagberg

ARTIKELN HANDLAR OM