”Milosevic ska dömas av sitt eget folk”

Jugoslaviens nye president på besök i Sverige

NYHETER

- Jugoslaviens forne diktator Milosevic ska dömas av sitt eget folk. Det kommer att ta 15 år innan situationen på Balkan normaliserats och vi ber om förståelse.

Det sade Jugoslaviens president Vojislav Kostunica, som i dag besökte Sverige och statsminister Göran Persson för att diskutera samarbetet med EU och läget på Balkan.

Kostunica tog över ett land på ruinens brant efter valet den 24 september förra året. En sönderbombad infrastruktur och ett närmast maffialiknande politiskt system som kollapsat totalt, tidigare styrt av makthavare som nu förvandlats till internationellt efterlysta krigsförbrytare.

- Vi är medvetna om våra internationella förpliktelser. Vi vet att vi måste samarbeta med det internationella samfundet, sade Kostunica.

- De handlar inte om att motsätta sig. Men samarbetet måste ha någon form av verklighetsförankring. Vi måste ha ett fungerande parlament och en lagstiftning som gör det möjligt att komma vidare.

Presidenten tror att en internationell närvaro i Kosovo är helt nödvändig, inte minst för att skydda de många flyktingarna i området.

Milosevic kvar i husarrest

Frågan om när - eller ens om - Jugoslaviens tidigare diktator Milosevic ska utlämnas till den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag har länge varit en het potatis. Milosevic själv befinner sig enligt Kostunica i självvald husarrest och lär bli kvar där.

Som svar på frågan när Milosevic utlämnas valde Kostunica att citera författaren George Orwell.

- Orwell skrev redan 1943, före Nürnberg-rättegångarna, att de som var ansvariga för krigsförbrytelser först och främst skulle dömas inför sitt eget folk.

- Det handlar inte bara om att utlämna någon. Vi måste ha en situation i landet som gör det möjligt. Milosevic har själv föreslagit någon form av nationell process och den startade då han i december för andra gången förlorade valet, sade Kustunica.

Sanning och försoning

Enligt honom behöver Jugoslavien två saker mer än något annat - sanning och försoning, i ordets rätta bemärkelse. Sanningen om vad som verkligen hände i kriget och försoning för att kunna gå vidare tillsammans med grannstaterna. Landet har 800 000 flyktingar och värden för närmare 300 miljarder kronor gick till spillo i kriget. Arbetslösheten är hög och man kämpar mot korruption och decennier av tidigare kommunistdiktatur.

- En stabil situation kan som jag ser det inte uppnås förrän framåt år 2015. För oss handlar saken om hur människor lever - och om landet ska lyckas överleva eller falla sönder.

Caroline Olsson