Smash and grab – för polisen

Tjuvarna greps på bar gärning i morse

NYHETER

De tänkte slita av skyddsgallret med en stulen röd Audi och sedan tömma butiken på exklusiva antikviteter.

I stället slog polisfällan igen. Nu sitter fyra män anhållna, misstänkta för en rad smash-and-grab-kupper där värden för miljonbelopp försvunnit

Tjuvarna greps vid sextiden i morse i centrala Stockholm. Polisen tittade på medan männen riggade upp kättingen i gallret som skyddade den kända antikaffären på Arsenalsgatan. Sedan slog man till.

- Vi tog dem i princip på bar gärning. Några togs på flyende fot, men det handlade inte om någon polisjakt, säger Mattias Johansson, kriminalinspektör vid länskriminalen i Stockholm.

Haft ett öga på ligan

Där har man sedan länge haft ett öga på ligan. Samtliga fyra, som är i åldrarna 23-28 år, är kända av polisen sedan tidigare. De greps senast i höstas - två gånger.

Efter en rad liknande kupper de senaste månader anade polisen att just butiken på Arsenalsgatan skulle bli målet.

- Vi tror att vi fångat de ansvariga för den senaste tidens smash-and-grab-kupper. Polisen på Norrmalm har haft en större insats som pekade på att att just det här objektet skulle drabbas, därför väntade vi på dem, säger Mattias Johansson.

Massiv insats

Det var en massiv insats med ett tiotal polisbilar som sattes in i morse. Civil och uniformerad personal väntade i gryningen och såg tjuvarna cirkla runt butiken i nästan en timme innan de stannade.

Sedan gick det snabbt. Jakten var över på några minuter . Två män greps i en bil i korsningen Arsenalsgatan Kungsträdgårdsgatan, en tredje togs i en Volvo då han försökte fly. Den fjärde försökte springa till fots från platsen.

- Nu är de anhållna misstänkta för försök till grov stöld. Vi räknar med att åklagaren ska begära dem häktade framåt slutet av veckan, säger Mattias Johansson.

Caroline Olsson