Nytt attentat planerat mot journalistpar

Nazist på bilverkstad inblandad

NYHETER

I september förra året förbereddes, enligt vad TT erfar, ytterligare ett attentat mot det journalistpar vars bil sprängdes i Nacka sommaren 1999.

- Det känns olustigt, säger Katarina Larsson till Aftonbladets nättidning.

Ett tips kom in till Stockholmspolisen om att fyra män, tre av dem kända nazister, förberedde ett attentat mot journalisterna Katarina Larsson och Peter Karlsson. Tipset innehöll detaljer, som ingen utomstående borde känna till och polisen bedömde det som mycket trovärdigt.

Så trovärdigt att polisen till en början planerade att lägga ut en fälla och möjligen kunna gripa någon person.

Peter Karlsson bekräftar för Aftonbladets nättidning att uppgifterna stämmer.

Både han och Katarina Larsson är idag kritiska mot polisens sätt att hantera hotet mot dem.

- Kritiken från mig handlar främst om att polisen inte utredde bombattentatet mot oss 1999 ordentligt. Dessutom finns de här personerna fortfarande efter oss, säger Katarina Larsson till Aftonbladets nättidning.

Paret hade beställt tid för att lämna in sin nya bil för reparation till en större bilfirma. Enligt tipset skulle attentatet ske när de skulle hämta ut bilen efter reparationen. En person som jobbade i den namngivna bilverkstaden hade, enligt tipset, nära kontakt med nazister.

För riskfyllt

Men polisen drog tillbaka planerna på en fälla och förbjöd i stället journalistparet att anlita den aktuella bilfirman. Enligt TT:s källa var skälet att man bedömde aktionen som alltför riskfylld.

Kriminalinspektör Bengt Lönnroth vid länskriminalen vill inte kommentera uppgifterna med hänvisning till den sekretess som råder för den alltjämt öppna förundersökningen om bilbombsattentatet i Nacka den 28 juni 1999.

Katarina Larsson är inte heller särskilt mångordig. Men hon är helt klart missnöjd med länskriminalens insatser och att polisutredningen om attentat i juni 1999 står och stampar sedan länge.

- Man kan ju jämföra med vilka resurser som sattes in vid bombattentatet i Malmö där en polis skadades svårt. Det verkar som länskriminalen har stämplat oss som sådana som man inte behöver bry sig om - de har fått oss att känna oss skyldiga, säger Larsson till TT.

Bevakas dygnet runt

Familjen lever nu på skyddad ort och har livvakter dygnet runt. Ett inrutat och omständligt sätt att leva, menar Larsson.

Bengt Lönnroth känner till journalistparets kritik:

- De tror inte att vi gör allt vi kan, men det gör vi. Det här ärendet har hög prioritet, säger han.

TT: Är du hoppfull om utgången?

- Inte egentligen. Det blir svårt att hitta bevis efter så lång tid. Och uppklaringsprocenten är dålig för sprängdåd världen över, säger Lönnroth.

Caroline Olsson, TT