Bara tio meter från värsta katastrofen

Jumbojet-plan nära krocka i luften - 34 skadade

NYHETER

TOKYO

Två japanska passagerarplan var på onsdagen tio meter från en av flyghistoriens värsta katastrofer.

Med minsta möjliga marginal hann piloten ta ner sitt jumbojetplan, en Boeing 747-plan, i en tvär dykning för att undgå kollision med ett annat japanskt plan, sedan han först gjort ett par skarpa girar.

700 personer ombord

De två planen hade tillsammans omkring 700 människor ombord.

Tillbudet inträffade 30 mil sydväst om Tokyo på 11 000 meters höjd över ön Shikoku, rapporterade den japanska flygmyndigheten på torsdagen.

Passagerare slungades ur sina säten när jumbojetplanet gjorde de våldsamma men livräddande manövrarna och 42 personer skadades. Flera kvinnor uppgavs ha fått allvarliga skador, skriver Reuters.

Bland de skadade var en liten flicka och ett par personer ur besättningen.

Planet dök brant

- Planet dök brant efter att ha girat från sida till sida. Jag trodde vi skulle störta, sade en medelålders kvinna till tv-bolaget NHK.

Förvirrande besked från flygtrafikledningen i Tokyo var uppenbarligen orsak till den så när ödesdigra felnavigeringen som föregick tillbudet, sade flygmyndigheten.

Trafikledarna gav fel nummer

På ljudupptagning vid flygplatskontrollen hörs att trafikledarna gång på gång angav felaktiga flygnummer när de skulle kommendera piloterna att ändra kurs.

Boeing-planet var på väg från Tokyo till ön Okinawa längst i söder, när det mötte ett McDonald Douglas DC10 som var på väg till huvudstaden från Pusan i Sydkorea.

Det är piloten på Boeingplanet som rapporterat den försvinnande lilla marginalen som skilde planen åt.

Både planen tillhör Japan Air Line. Piloten på D10-planet tycks inte ha varit medveten om det katastrofala läget, uppgav flygmyndigheten.

Boeingpiloten vände tillbaka till Tokyo för att de skadade skulle få vård.

TT-DPA