Falska titlar säljs på nätet

Bluffdiplom från toppskolor kan köpas för 15000 kronor

NYHETER

Varför gå en lång och dyr utbildning, när du kan köpa ett diplom direkt på internet?

Svenska myndigheter varnar för att svenskar med falska intyg från Harvard och andra elitskolor kommer att lura arbetsgivaren.

På internet vimlar det av "universitet" som är snarlika riktiga skolor.

Många svenska studenter fortsätter numera sin utbildning utomlands, till exempel i USA.

Andra kan ha fått jobb genom att helt enkelt köpa en examen på internet.

– Visar du upp en kandidats- eller magisterexamen, är det ingen jäkel som kollar det, säger Henrik Hansson, handläggare på statliga Distansutbildningsmyndigheten.

Skulle arbetsgivaren ändå kontrollera uppgifterna, så har de falska företagen telefonister redo.

Hur många i Sverige tror du sitter på jobb de fått med hjälp av dessa falska intyg?

– Ingen aning, men det är en mycket spännande fråga, säger Henrik Hansson.

Bedrägeriet kommer att öka

Han varnar för att bedrägeriet kommer att breda ut sig över landet i takt med att seriösa universitet över hela världen satsar på distansutbildning via internet.

För bedragaren finns det två vägar att gå:

Antingen köpa ett intyg från en skola med snarlikt namn, till exempel Brentwick university som ska få arbetsgivaren att tänka på kanadensiska New Brunswick, ett av världens största internetuniversitet.

Man kan också beställa ett fejkat intyg från till exempel Harvard. Varför inte ekonomie doktor? På internet hittar du tryckerier som levererar diplom med Harvards logotype och bara sätter in ditt namn. Pris: cirka 700 kronor.

Kaianders Sempler, journalist på tidningen Ny Teknik, fick ett skräpmejl i sin dator från något som skulle vara universitetet i italienska Padova. Ett telefonnummer i Storbritannien angavs.

Doktorsgrad för några tusenlappar

Kaianders ringde upp och fick veta att han kunde få köpa ett intyg på en doktorsgrad för cirka 15 000 kronor. Han visste då att det var bluff, men ville testa.

– Men jag förhandlade ner priset.

Tidningen betalade 4 500 kronor, pengarna sattes in på ett konto på lågskatteön Cypern.

Kaianders valde att bli doktor i vetenskapshistoria och fick mycket riktigt hem diplomet.

Även hederliga människor som vill läsa på distans kan bli lurade. De falska företagen annonserar i seriösa tidskrifter som The Economist. Många får erbjudanden genom skräpmejl, så kallade spams.

– När man köper utbildningen så kräver de förskottsbetalning och det visar sig då att man kanske betalt 170 000 kronor för ingenting alls, säger Henrik Hansson.

Lars Söderberg