Åldring stjäl från hjälpande

NYHETER

Hon ser ut som en pensionär och ropar på läkare.

Sedan tömmer hon fickorna på den som sträcker ut en hjälpande hand.

Men nu är polisen henne på spåren.

- Vi har fått in en hel del intressanta tips, säger Lars Lehman, Södermalms närpolis. För några dagar sedan gick de ut och varnade för en äldre kvinnlig ficktjuv.

Flera anmälningar har kommit in om en kvinna i 65-75-årsåldern som låtsas vara sjuk och ropar efter läkare. När förbipasserande kommit fram och frågat hur hon mår har hon snabbt roffat åt sig deras plånböcker.

- Hon är riktigt fräck. Hon sitter och viftar med armarna för att påkalla uppmärksamhet, säger Lars Lehman.

Ser ut som en vanlig pensionär

Hennes senaste offer var en äldre dam på 78 år med krycka utanför Ringens centrum. Hon gick fram för att se hur det var fatt och märkte inte förrän långt senare att plånboken var borta.

För ett år sedan fick polisen in en anmälan om en äldre kvinnlig ficktjuv med liknande beteende. Mycket talar för att det är samma kvinna.

- Vi är ganska säkra på att det inte handlar om någon tiggare. Den här kvinnan ser ut som en vanlig pensionär. Tipsen vi fått in styrker också detta, säger Lars Lehman.

Många tjuvar i området

Området kring Ringens centrum har den senaste tiden blivit ett tillhåll för många tjuvar. Det är också där som ficktjuven sett ut de flesta av sina offer.

- Men vi tror att hon även rört sig i andra delar av staden, säger Lars Lehman.

Han vill dock inte skrämma folk från att hjälpa andra.

- Det skulle vara olyckligt om det här leder till att folk inte vågar hjälpa någon som ber om hjälp.

Caroline Forsman