Telia-kampanjen kostade 50 miljoner

Nya avslöjanden om Rosengrens pengarullning

NYHETER

Telia-affären är allt dyrare för skattebetalarna.

Nya avslöjanden visar att 50 miljoner kronor satsades på reklam för att locka svenskarna att köpa aktien i somras.

Näringsdepartementet har räknat ut hur mycket den misslyckade sammanslagningen mellan Telia och norska Telenor och börsnoteringen av Telia-aktien kostat.

Slutnotan blev 123,1 miljoner kronor.

Investmentbanken Schroders fick knappt 65 miljoner kronor, 6,7 miljoner betalades ut till jurister och interna projekt kostade 1,8 miljoner.

Reklamen som skulle locka svenskarna att köpa Telia-aktien kostade staten 50 miljoner kronor, Telia satsade själva samma summa.

Kritiken har inte låtit vänta på sig.

– Man måste betala för marknadsföring och se pengarna i relation till vad affären handlade om. Skattebetalarna fick tillbaka 62 000 miljoner kronor, säger Rosengrens presstalesman Lars Georgsson.

Men marknadsföringen riktade sig till just skattebetalarna, är det då rimligt att då låta dem också betala för marknadsföringen?

– Den var inte inriktad bara mot skattebetalarna. Den handlade också om att sälja Telia-aktierna på samma sätt som vanliga aktie säljs pår.

Rosengrens pengarullning

Näringsminister Björn Rosengren är departementets högste ansvarige för både den misslyckade sammanslagningen och börsnoteringen har pengarna rullat ut ur statskassan.

Så sent som förra veckan blev det känt att investmentbanken Goldman Sachs fått en bonus på 86,4 miljoner kronor för sitt arbete med sammanslagningen av de svensk-norska telebolagen som upplöstes efter bara två månader..

Till svenska och internationella jurister betalades 8,8 miljoner kronor och strategikonsulter fick ett arvode på 3,3 miljoner.

Dessutom fick staten betala 5,7 miljoner kronor för att avveckla den påbörjade fusionen mellan de båda svenska och norska telebolagen.

Revisorernas rapport om en vecka

Riksdagens revisorer har gått igenom hur börsintroduceringen av Telias gått till, rapporten kommer den 8 februari.

Björn Rosengren vill själv inte kommentera rapporten förrän innehållet blir känt.

Men redan nu har uppgifterna läckt ut att revisrorerna är kritiska till att Goldman Sachs, en av världensstörsta investmentbanker, fått mångmiljon-bonusen trots att affären slutligen sprack.

– Fusionen var ett faktum i oktober 1999, men revs upp i december av de båda regeringarna. Men Goldman Sachs hade då fullgjort sitt arbete och därför föll bonusen ut, säger hans presstalesman Lars Georgsson.

– Jag kan slå vad om att Rosengren själv inte blir kritiserad i revisionsrapporten.

Kräver ministerns avgång

Kritiken mot Björn Rosengren har varit hård de senaste veckorna, och i går kväll krävde riksdagsledamoten Eva Flyborg (fp) Rosengrens avgång.

Många stormar kring Rosengren

Det har varit många stormar kring Björn Rosengren.

Inga-Lill Hagberg