De var tio meter från katastrofen

- 700 människor i livsfara

NYHETER

De två planen var bara tio meter från vad som kunde blivit en av de värsta flygolyckorna i historien.

700 människor var en hårsmån från döden då Japan Airlines jumbojet 747 i sista stund lyckades väja undan katastrofen - en kollision i luften mellan två trafikflygplan.

42 personer skadades ombord på den stora jumbojeten då piloten tvingades göra en brant störtdykning för att undvika en DC 10:a från samma flygbolag.

Passagerare som inte var fastspända kastades handlöst mot taket, tillsammans med handbagage och lösa föremål.

Flygvärdinnorna hade precis börjat servera varm dryck när planet i princip vände nosen nedåt och flera av de skadade har skållats av kringflygande hett kaffe och the.

För tre av de skadade, bland annat en 35-årig besättningsmedlem som fortfarande var medvetslös idag, betecknas tillståndet som allvarligt men inte livshotande.

Skulle varit 600 meter

Tillbudet inträffade igår på elva kilometers höjd 30 mil sydväst om Tokyo, över ön Shikoku, rapporterade den japanska flygmyndigheten på torsdagen.

Ombord på JAL:s Boeing 747 fanns 450 människor. Samma bolag äger också den DC 10:a som var på väg mot Korea med cirka 250 personer ombord då olyckan hände.

Enligt de första rapporterna var incidenten allvarlig, men det var nästan ett dygn senare som man insåg hur nära en verklig katastrof som de bägge trafikplanen verkligen varit.

Enligt säkerhetsreglerna skulle det funnits minst 600 meter mellan jumbojeten, en Boeing 747, och den mindre DC 10:an. I stället var det bara tio meter - och den snabba reaktionsförmågan hos piloterna på jumbojeten - som räddade passagerarnas liv.

Automatiskt larm

Jumbojeten hade lämnat Tokyo och var på väg mot Naha på ön Okinawa när olyckan inträffade.

Enligt piloterna på bägge planen varnade den automatiska kollisionskontrollen ombord för att något var på väg att hända.

I japanska tidningar rapporteras idag att flygledare kan ha gett otydliga signaler till planens besättningar och på så sätt möjligen förvärrat situationen.

Bägge planen avbröt flygningen och återvände till närmaste flygplats efter det inträffade.

Caroline Olsson