Studenter hyrdes in för att sanera asbest

”Klart brott mot arbetsmiljölagen”

NYHETER

Arbetsmiljölagen är sträng när det gäller hantering av asbest.

Men när en källarlokal i Lund skulle renoveras inför ett EU- möte fick ett 15-tal studenter arbeta med asbest-plattorna.

Universitetsstudenternas hus Borgen behövde fräschas upp inför ett EU-möte som ska hållas i Lund i april.

För 100 kronor i timmen hyrdes ett 15-tal studenter in av bolaget Akademiska Föreningen Borgen AB.

I flera dagar arbetade studenterna med att plocka bort eternitplattor med asbest i ett av källartaken. Ett arbete som borde ha blivit utfört av utbildad arbetskraft.

”Behövs tillstånd”

- Det låter inte alls bra, säger Magnus Andergran, ordförande för studentkåren vid Lunds universitet, till Aftonbladets internetupplaga.

- Jag kände flera av dem som var med och arbetade i källaren.

Enligt Arbetsmiljöinspektionen rör det sig om ett klart brott mot arbetsmiljölagen.

- Det behövs tillstånd för allt inomhusarbete med eternitplattor, säger Mats Ryderheim, chef för Arbetsmiljöinspektionen i Skåne till TT.

För arbete utomhus krävs inget sådant tillstånd. Däremot måste personalen vara välutbildad. Det är vanligt att eternitplattorna går sönder så att asbesten kommer i dagen.

- Den som inte är medveten om riskerna kan inte heller skydda sig, så vi ser allvarligt på det här, säger Mats Ryderheim.

”Jag tänkte mig inte för”

Mats-Ola Jönsson, vd för AF Borgen AB, säger sig inte vara medveten om föreskrifterna för asbesthantering.

- Det gick så fort att jag inte tänkte mig för. Det dammade mycket, men vi dammsög med byggdammsugare för att få bort det och jag visste inte att det krävdes mer, säger han till Sydsvenska Dagbladet.

Maria Saving