Katter torterade och uppbrända

Polisen: Det är det värsta jag sett

NYHETER

De senaste veckorna har någon i Malmö skurit upp magen på två katter, virat deras inälvor runt deras kroppar och sedan satt eld på dem.

- Jag har aldrig hört talas om något liknande här i Malmö tidigare. Det är det värsta jag har sett, säger polisinspektör Magnus Nilsson vid Malmöpolisen till Aftonbladets nättidning.

Vid 14-tiden i tisdags upptäckte en förbipasserande ett brinnande kattkadaver på Koristgatan i statsdelen Lindeborg i Malmö. Vid en närmare undersökning upptäckte polisen att katten dödats på ett närmast rituellt sätt.

Först hade magen på katten skurits upp. Sedan hade inälvorna dragits ur och virats runt kroppen. Därefter hade den dränkts in i tändvätska.

Katten skars upp

Den 8 januari inträffade ett likadant fall, även det på Koristgatan. Katten hade även den gången skurits upp, inälvorna lindats runt kroppen och därefter hade katten dränkts in i någon brandfarlig vätska och antänts. Detta anmäldes till SOS-alarm vid 16.30-tiden.

Vid det första kattplågeriet fotograferades den brända katten av polisen.

- Det är verkligen obehagliga bilder, säger Magnus Nilsson.

"Det är perverst"

Under år 2000 anmäldes 24 fall av djurplågeri till Malmöpolisen. Men något som liknar det som nu hänt på Koristgatan har inte hänt tidigare.

- Det är i allra högsta grad perverst, säger Magnus Nilsson, polisinspektör vid Malmöpolisen.

Gatan där katterna hittats är en infart till garagelängor och parkeringsplatser till de bostadsrättshus som ligger där.

Gunnar Kullgren, professor i rättspsykiatri vid Umeå universitet, har fått ta del av de uppgifter som Aftonbladets nättidning fått av polisen i Malmö. Någon entydig gärningsmannabeskrivning vågar han sig inte på. De grupper av människor gör sig skyldiga till djurplågeri brukar antingen vara psykiskt sjuka, barn och ungdomar som gör detta av oförstånd, religiösa sekter som av någon anledning har inslag av djurplågeri eller ungdomar som ensamma eller i grupp vill tänja på gränserna.

"Verkar vara organiserat"

I det här fallet vill Gunnar Kullgren dock utesluta psykiskt sjuka och att det skulle röra sig om någon grupp som vill tänja på gränserna. De här fallen i Malmö tyder på något helt annat än oförstånd:

- Det är alldeles för utstuderat och gravt för att bara vara ett ungdomsstreck, säger Gunnar Kullgren.

- Eftersom båda katterna hittades på samma gata och det skett på samma sätt, så verkar det vara organiserat, säger han. Det är inte uteslutet att katterna bränts för att skrämma en speciell grupp människor som bor där.

Ungdomar utpekade

Katterna har bränts på öppen plats intill ett bostadsområde på dagtid då det varit stor risk för upptäckt, vad kan det tyda på?

- Att gärningsmannen antingen är helt hänsynslös att det inte gör något om han åker fast, eller också är så psykisk sjuk och förvirrad att han inte förstår att han kan åka fast. Men det är förstås bara spekulationer, säger Gunnar Kullgren.

Polisen har fått in en rad tips där sex ungdomar blivit utpekade som möjliga gäringsmän.

- Vi utreder det här ärendet omgående för att undvika att fler katter utsätts för detta, säger Magnus Nilsson.

Cecilie Frödén, Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM