Hittade pistolen var mordvapnet

Men fortfarande skyller de häktade på varandra

NYHETER

Vapnet som hittades i en villaträdgård i Abrahamsberg i förra veckan är det vapen som dödade 16-åringen i Bromma gymnasium 18 januari.

Enligt den tekniska undersökningen som gjorts på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL i Linköping är det fastställt att det är rätt vapen.

Vapnet är en pistol, enligt polisens uppgifter. De vill dock inte svara på vilket fabrikat pistolen har och om det finns fingeravtryck på vapnet som kan binda de båda häktade unga männen till brottet.

- Hade vi bara haft en ensam misstänkt gärningsman och vi hade funnit hans fingeravtryck på pistolen, så är det klart att han i så fall hade legat risigt till. Men som det nu är har vi två misstänkta gärningsmän som skyller på varandra, säger Lars Richter vid Stockholmspolisens presstjänst till Aftonbladets nättidning.

”Mördaren kan ha haft handskar”

- Dessutom är det inte alltid att det hjälper att man hittar fingeravtryck. Mördaren kan ha haft handskar på sig vid tiden för mordet och sedan givit vapnet till den andre, fortsätter han.

Varje fynd, varje vittne och varje utsaga av de misstänkta utgör var sin länk i en indiciekedja. Vapenfyndet och eventuella fingeravtryck på detta, är en länk som kan stärka misstankarna åt något håll, enligt Lars Richter.

Förundersökningen är inte klar ännu. Under torsdagen har 17-åringen och 19-åringen förhörts på nytt. Båda nekar till att ha skjutit 16-åringen. De skyller på varandra. Åklagaren har under torsdagen begärt att få de båda misstänkta omhäktade.

Förhört en rad vittnen

Så långt utredningen nu kommit finns det ingen anledning att misstänka att fler varit inblandade i mordet på 16-åringen.

Förutom vapnet har polisen förhört en rad vittnen som har bidragit till helhetsbilden. De starkaste vittnena till mordet på 16-åringen är dock de båda unga männen som nu är häktade. Problemet är bara att de skyller på varandra.

- Någon måste ha avlossat det dödande skottet. Den ena av dem som nu är häktade ljuger. Den andra är åklagarens starkaste vittne, säger Lars Richter.

MORDET PÅ BROMMA GYMNASIUM

Cecilie Frödén

ARTIKELN HANDLAR OM