Estoniavittne dömt för knarksmuggling

Anhöriga kräver ny haveriutredning

NYHETER

Matrosen Silver Linde lämnade motstridiga uppgifter om Estonias förlisning.

Haverikommissionen trodde honom ändå.

Nyligen dömdes han för narkotikabrott. Då ifrågasatte tingsrätten hans trovärdighet.

Silver Linde var vakthavande matros på Estonia. Han överlevde katastrofen och blev ett av den internationella haverikommissionens huvudvittnen.

Hans utsagor om bland annat ljud på bildäck och olika klockslag ligger delvis till grund för slutsatserna i kommissionens rapport.

Lämnade olika uppgifter i åtta förhör

Linde lämnade olika uppgifter i de sammanlagt åtta förhör som hölls av antingen polisen eller Haverikommissionen. Han var länge misstrodd, men efter det sista förhöret valde kommissionen att lita på honom.

- Han erkände då något som var ofördelaktigt för honom, nämligen att han avvikit från sin vaktrutt, säger Kari Lehtola, ordförande i den finska delen av kommissionen.

Anhörigföreningar har från början ifrågasatt Silver Lindes trovärdighet.

Nu har han dömts till nio års fängelse för narkotikasmuggling. Linde förde tillsammans med en kumpan in 13,5 kilo amfetamin i Finland, enligt Helsingfors tingsrätt.

Nekade till brott under rättegången

Silver Linde nekade under rättegången och angav flera förklaringar. Rätten trodde honom inte utan ansåg att han var en av smugglarligans huvudmän.

Kari Lehtola tycker inte att detta förändrar trovärdigheten i Lindes vittnesmål om Estonia. Det gör däremot Lennart Berglund, ordförande i Stiftelsen för Estoniaoffren och anhöriga:

- Domen stärker vår uppfattning om att Silver Linde inte är trovärdig och ökar vikten av att det tillsätts en ny haveriutredning.

Hans Österman