Milosevic kan åtalas inom två veckor

Sedan väntar FN-tribunalen i Haag

NYHETER

WASHINGTON

Jugoslaviens och Serbiens förre president Slobodan Milosevic kan bli åtalad i Serbien inom två veckor, sade den serbiske premiärministern Zoran Djindjic på fredagen vid ett besök i Washington.

Djindjic förklarade sig beredd att samarbeta med FN-tribunalen i Haag för att kunna driva en serbisk rättegång parallellt med en "extern rättskipning".

- Han begick så många brott under sina tolv år att det är svårt att veta var man ska börja, sade Djindjic till journalister i Washington, där han på fredagen träffande bland andra den nye utrikesministern Colin Powell.

Enligt premiärminister Djindjic ska parlamentet i Serbien - den ena av förbundsstaten Jugoslaviens två delrepubliker - under de närmaste dagarna börja bygga upp ett nytt domstolssystem. Sedan kan man ta itu med Milosevic.

- Om tio dagar eller två veckor kommer vi att se en del resultat, sade Djindjic.

- Givetvis har vi en del bevis redan nu, men vi vill göra det juridiskt korrekt.

Bevis för alla förbrytelser

Utredarna får ett hårt arbete, trodde premiärministern.

- Det blir ett mycket drygt arbete att samla in bevis för Milosevics alla förbrytelser.

Expresidenten har anklagats för en mängd brott, bland dem korruption och krigsförbrytelser. Det framgick inte av Djindjics uttalande om även krigsförbrytelser kommer att tas upp i den serbiska processen.

Ett visst samarbete med FN-tribunalen, där Milosevic är efterlyst, kommer att inledas genast, sade premiärministern. Och så snart rättegången i Serbien är i gång ska detta samarbete fördjupas i syfte att få de båda processerna att löpa tillsammans.

- Inom några månader kommer vi att börja samverka med Haag-tribunalen, så att dessa båda rättskipningar, den inre och den yttre rättvisan, länkas samman, förklarade Djindjic.

Mötet med Colin Powell beskrev Djindjic som "mycket lyckat". Han sade sig uppskatta USA:s stöd för hans regerings initiativ.

Överger inte Balkan

Colin Powell har för övrigt lovat flera besökare från Balkan under torsdagen och fredagen att hans land inte ska överge deras region när man framöver gör en översyn av USA:s styrkor världen över.

Beskedet lämnades i torsdags till både Rumäniens utrikesminister Mircea Geoana och Makedoniens president Boris Trajkovski. Den senare frågade rent ut hur det ska bli med amerikanerna i Kfor-styrkan i Kosovo. Makedonierna har i levande minne hur floden av flyktingar som körts ut från Kosovo av Milosevic höll på att krossa Montenegros stabilitet 1999. Men när Trajkovski kom ut från mötet med Powell verkade han lugnad och berättade för de väntande journalisterna att det inte behöver råda någon rädsla för ett plötsligt amerikanskt tillbakadragande.

Nystart med Powell?

USA har för närvarande cirka 10 000 soldater i Kosovo och Bosnien.

Powells företrädare Madeleine Albright gav Jugoslavien högsta prioritet. Hon har sagt att Milosevics fall i oktober förra året var den viktigaste händelsen under hennes fyra år som utrikesminister.

Powell har nu chansen till "nystart" med serberna, av vilka många hade svårt att förlåta Albright för hennes - och USA:s - roll i bombningarna 1999.

Två amerikanska senatorer, republikanen John McCain och demokraten Joe Lierberman, sade på fredagen i Belgrad att det inte blir något amerikanskt bistånd till Jugoslavien, om inte de nya ledarna är beredda att utlämna krigsförbrytare som Milosevic till Haag-tribunalen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM