”Undvik snökaoset och stanna hemma”

SMHI varnar för kyla, snörök och halka i stora delar av landet

NYHETER

Kallt, halt och snörök.

Undvik trafikkaoset och stanna hemma - om du kan.

– Man ska överhuvudtaget inte ta bilen nu. Om man absolut måste ut ska man välja en väg i inlandet i stället, varnar Inga-Lill Nordin meteorolog på SMHI till Aftonbladets nätupplaga på fredagskvällen.

I dag har stora delar av trafiken i Sverige lamslagits på grund av halka och snörök. En man omkom vid en krock mellan en personbil och en lastbil vid Ankarsrum i norra Kalmar län sent på fredagseftermiddagen. Olyckan inträffade på väg 33 mellan Västervik och Vimmerby i höjd med avtagsvägen mot Hjorted.

Under fredagseftermiddagen inträffade också en trafikolycka med ett flertal bilar inblandade i höjd med Kolmården, norr om Norrköping. Olyckan började med att en bil körde in i mitträcket, en långtradare blev tvungen att väja och sedan drogs ytterligare en personbil in i krocken. En man skadades allvarligt och två kvinnor lindrigt.

mr>”Ta inte bilen om ni inte måste”

– Vi vill gå ut med en varning för att ta bilen om man inte måste. Kombinationen snörök och halka ger ett väldigt besvärligt utgångsläge, säger Inga-Lill Nordin.

Under det närmaste dygnet fortsätter det besvärliga klimatet. Kylan fortsätter åtminstone fram till söndagen.

Värst drabbad av snöovädret och kylan är Gävleborgskusten, från Gnarp till Tierp.

Ett annat område med snörök och halka är söder om Valdemarsvik i Västergötland och hela kusten ner till Karlskrona, uppger SMHI.

Ett par decimeter snö

Snömängderna är inte extrema, totalt kan ett par decimeter falla under det närmaste dygnet. Hela Sverige har minusgrader just nu men vissa har det lite kyligare än andra:

– Det är just nu 27 grader kallt i inre Härjedalen och i inre Västerbotten, säger Inga-Lill Nordin vid 20.40-tiden.

Varken inrikesflyget eller tågen var på fredagen nämnvärt påverkade av det dåliga vädret.

Under natten mot söndag blir väderutsikterna något bättre:

– Då avtar vindarna och det medför att det blir mindre snömängder och bättre sikt. Däremot kan kylan fortsätta, säger Inga-Lill Nordin.

Annika Sohlander, TT ( )