Konstskatter rostar på Modernas bakgård

”Det är inte värdigt, de kan säljas för miljoner”

1 av 2 | Foto: MARCO GUSTAFSSON
Konsthandlaren protesterar Bakom Moderna museet ligger Alexander Calders mobilskulptur "De fyra elementen" och skräpar. Den har tidigare stått framför entrén (lilla bilden) men efter ombyggnaden av museet så har den inte fått någon ny plats. Konsthandlare Björn Herder menar att det här inte är värdigt ett verk som säkert kan säljas för 20-25 miljoner.
NYHETER

Alexander Calders mobilskulptur "De fyra elementen" vaktade Moderna museets entré i över 35 år.

Nu ligger konstskatten och rostar på museets bakgård.

Alexander Calder är de mobila skulpturernas mest kända namn. Enligt konsthandlaren Björn Herder är många av amerikanens verk värda stora pengar; plåtbitarna som slängts ut vid Moderna museet säger han sig kunna sälja för 20-25 miljoner kronor till exempelvis ett japanskt museum.

- Man borde åtminstone förvara den under tak och underhålla den. Det här är inte värdigt, säger han.

1996 skrev dåvarande överintendenten för Nationalmuseum Olle Granath i förordet inför en utställning på Moderna museet att Calders mobil har "med sina majestätiska rörelser blivit något av en signaturmelodi för museet".

Men i dag klingar signaturmelodin falskt.

Olle Granath, är den verkligen värd 25 miljoner kronor?

- Det kan jag mycket väl tänka mig. Den är inte signerad men modellen hämtades hos Calder och sen har den förstorats upp.

Så det är en konstskatt som ligger och skräpar på bakgården?

- Ja.

Ligger på blöt gräsmatta

"De fyra elementen" ligger ömsom uppallad, ömsom mot den vinterblöta gräsmattan. Det är en fallen majestät.

- Tänk om det hade snöat? Då hade det bildats kondens och den skulle rosta sönder, säger Björn Herder.

Kan man verkligen sälja den i det här skicket?

- Absolut. Det här är inte skrot, det är konst.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Moderna museet inga planer på att sälja sin klenod utan har i stället avsatt en miljon kronor till restaurering.

- Det finns inte en chans att vi skulle missköta vår egendom.

Men vi var tvungna att flytta den när vi byggde om museet och då fanns det ingen plats som gjorde verket rättvisa, säger Moderna museets chef David Elliott.

Enligt Elliott finns det sponsorer som är beredda att satsa en miljon kronor på en restaurering. Det är ännu osäkert när den skulle ske och Riksantikvarieämbetet har ännu inte godkänt Elliotts förslag om ny plats för skulpturen: framför museet.

Skandaler kring Moderna museet

Peter Grensund