Här är centerns nya recept

NYHETER

Centerpartister gillar inte stockholmare. Och de vill bli ett större parti.

Receptet är givet.

Tryck upp knappar med devisen "08:or - nej tack".

En kvinna som deltog i utfrågningen av ledamöterna i partiets verkställande utskott under kommundagarna i Västerås sammanfattade situationen på ett klargörande sätt.

Av någon anledning bodde hon i Sollentuna, en kommun i norra delen av Stockholms län. Att det inte är politiskt korrekt förstod man av tilläget. "Men jag är östgöte, gudskelov."

Ingen 08 - en riktig människa

Hon var alltså inte en förhatlig 08:a. Hon var en riktig människa - trots folkbokföringsadressen.

Tillförordnade partiledaren Maud Olofsson var inte sämre. På frågan om de inte begriper någonting i Stockholm svarade hon att regeringskansliet ju ligger där. Underförstått, stockholmare förstår oroande lite.

Centern har tappat väljare i vartenda val sedan 1973. De har haft svårt att hitta en riktigt vinnande fråga sedan den stora bataljen om kärnkraften i mitten av 1970-talet.

Men varför inte slå mynt av irritationen över stockholmarna? Deltagarna i centerns kommundagar är långtifrån de enda som ogillar stockholmare. En knapp med devisen "08:or - nej tack" skulle kunna göra susen i valrörelsen.

79,5 procent bor inte i Stockholm

Finessen, ur centerns synvinkel, med en liknande kampanj är inte bara målgruppens storlek. 79,5 procent av den svenska befolkningen bor inte i Stockholms län och kan därmed omöjligen definiera sig som stockholmare. Dessutom är risken minimal för att partiet skulle slå undan benen för sig själv.

Den nyligen avgångne partiledaren Lennart Daléus kom visserligen från Stockholm.

Men han är ett undantag. I Stockholm är centerpartister rara företeelser.

Inga väljare i huvudstan

Stockholmare är ungefär lika förtjusta i centerpartiet som partiet är i dem. I förra riksdagsvalet röstade 1,7 procent av väljarna i Stockholms kommun på centern. I resten av länet samlade partiet 2,5 procent. Sammanlagt fick centern 22 135 av drygt en miljon giltiga röster i landets folkrikaste län.

I centern är man inte riktigt accepterad om man inte "skurat ett antal bygdegårdsgolv". Det hade inte stockholmaren Daléus. Både Maud Olofsson från Bygdeå i Västerbotten och Lena Ek från Valdemarsvik i Östergötland ligger närmare idealet.

VEM SKA LEDA CENTERN?

ARTIKELN HANDLAR OM