Gulfkriget gav honom cancer

Kjell, 55: De allierades vapen spred radioaktiv gas

NYHETER

De irakiska krigsfångarnas kläder var nedsmetade med utarmat uran.

Militärpolischefen Kjell Hägg, 55, avväpnade dem.

Tre år efter Gulfkriget fick han diagnosen benmärgscancer.

- Jag fick det av uranet där nere, säger han.

När det uppdagades att urangranater använts av Nato under Kosovokriget bekräftades Kjell Häggs misstankar. Den tre månader långa tjänstgöringen under Gulfkriget 1991 hade givit honom cancer.

- Jag kan inte vara helt säker men jag ser helt klart ett samband. Nu ska jag göra tester för att se om det finns rester kvar i min kropp.

Varnades inte om faran

Kjell Hägg tjänstgjorde som militärpolischef vid det svenska fältsjukhuset i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. En av hans uppgifter var att avväpna skadade irakiska krigsfångar som kom in från sjukhusen vid fronten.

Ingen hade varnat Kjell Hägg om faran med att hantera de beskjutna soldaternas uniformer och utrustning. En skyddsdräkt mot eventuella nervgasattacker var allt svenskarna fått. Att de allierades ammunition spred radioaktiv gas var det ingen som visste.

- Gasen lägger sig på utrustningen och jag misstänker att jag inandades dem. Även om jag fick i mig små doser kan uranet ackumuleras i kroppen och sätta sig i ben och märg.

- Ammunitionen som användes i Gulfkriget har aldrig undersökts. Jag tror att man använde starkare grejer där än på Balkan så risken att vi som tjänstgjorde där har drabbats är större.

Ingen säker forskning finns

Tre år efter hemkomsten fick Kjell Hägg diagnosen benmärgscancer.

- Inkubationstiden är två till tio år och när jag blev sjuk var cancern i ett väldigt tidigt stadium. Det tyder ju också på att jag fick det där nere.

I dag saknas säkra forskningsrapporter om sambandet mellan cancer och utarmat uran.

Men geologen Gustav Åkerblom på SSI vill inte utesluta att uranet kan ha orsakat Kjell Häggs cancer.

- Det är svårt att inandas tillräckligt mycket för att det ska ge skada. Men det är omöjligt att säga hur mycket damm det var på krigsfångarnas kläder och vilken mängd han fick i sig. Det är inte uteslutet att han skadats av detta.

I dag mår Kjell Hägg förhållandevis bra. Han går på regelbundna kontroller och tar sprutor tre gånger i veckan.

- Men jag är säker på att sjukdomen kommer att ta mitt liv en dag, säger han.

Elisabeth Lindham