Porrskådis splittrar vänsterns ledning

Uteslöts i dag av oenig partistyrelse

NYHETER

Porrskådespelaren Göran Eurenius, 48, uteslöts i dag ur vänsterpartiet.

Beslutet är närapå unikt och fattades av en oenig partistyrelse.

– Man kan ifrågasätta att jag är utesluten att delta i den demokratiska processen - det är naturligtvis inte bra, säger Göran Eurenius till Aftonbladets nätupplaga.

Partistyrelsen fattade i dag beslutet att utesluta vänsterpartisten Göran Eurenius. Han väckte stor uppståndelse i höstats efter att han öppet berättat om sitt sidoengagemang som porrstjärna

I slutet av augusti uteslöts han ur vänsterpartiets lokalavdelning av partiets distriktsstyrelse i Bohuslän. Han ansågs skada partiet.

"Jag älskar porr"

- Jag älskar porr och kommer att fortsätta att spela in filmer och att vara politiker, sa han då till Aftonbladet.

Göran Eurenius överklagade beslutet som i dag togs upp av partistyrelsen.

– Verkställande utskottet behandlade frågan i förra veckan och lade fram ett förslag till partistyrelsens möte. Förslaget innebar att Göran Eurenius skulle få tillbaka sitt medlemskap i partiet men att han skulle uppmanas att lämna sitt förtroendeuppdrag i Härryda, säger vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethreaus till Aftonbladets nätupplaga.

Röstsiffrorna 13-9

Men partiet valde att gå på en annan linje. Trots oenighet i leden avgjordes röstningen till Göran Eurenius nackdel med 13-9.

– Ingen tycker att han uppträtt på ett juste sätt . Beslutet fattades på en politisk grund: Han har vägrat att vara lyhörd för sin egen organisation och vägrade att ändra sig trots att de vädjade, säger Pernilla Zethreaus.

– Snacket med att jag inte skulle varit lyhörd håller inte, det är en efterhandskonstruktion, Jag vet att Verkställande utskottet stöttade mig och det visar ju också den splittrade röstningen, säger Göran Eurenius.

Pernilla Zethraeus berättar att partistyrelsen hade en lång och uttömmande diskussion innan röstningen tog vid:

– Argumentationen rörde sig kring synen på pornografi och kvinnoförtryck. I porren förmedlas en kvinnosyn som är negativ och det ställer inte vänsterpartiet upp på, säger Pernilla Zethreaus.

"Jag känner mig sviken"

Göran Eurenius är besviken över resultatet men inte förvånad:

– Jag känner mig sviken av partiet. Vänsterpartiet utger sig för att vara ett så himla fint och öppet och tolerant parti utan någon "partipiska" så visst är jag besviken, säger han.

Beslut att utesluta en medlem ur ett parti är mycket ovanliga. Skäl för uteslutning handlar nästan alltid om sabotage eller förtal mot partiverksamheten.

Göran Eurenius har en chans till - att överklaga till partikongressen.

– Jag vet inte hur det blir med det, jag måste få fundera, säger han

Annika Sohlander