Tretton till sjukhus efter tågkollision

Över 300 passagerare fanns med ombord

NYHETER

Tretton personer skadades lindrigt vid en tågkollision strax efter klockan 14 vid Furuvik söder om Gävle.

– Det var en räddningsaktion som gick snett. Varför vet vi inte ännu, säger Tage Larsson på Banverket, region mitt till Aftonbladets nätupplaga.

Halka på platsen kan vara en bidragande orsak till olyckan.

Kollisionen inträffade klockan 14.03 vid Furuvik, söder om Gävle, mellan ett lok och ett persontåg.

Tåg 882 som kom från Stockholm hade mellan 300 och 400 passagerare ombord varav större delen ungdomar, många skidåkare och turister på väg till Jämtlandsfjällen.

Tåget var på väg från Stockholm upp mot Östersund och Storlien när det fick problem med loket och blev stillastående. Ett hjälplok tillkallades som skulle "puffa på" tåget in mot Gävle central. Hjälploket körde i stället rakt in i tågets bakersta vagn.

– Jag vet inte vad som gick snett men jag misstänker att det gjorts en felbedömning av avstånd eller fart. Vi kommer att tillsätta en egen utredning för att undersöka de bakomliggande orsakerna, säger Tage Larsson på Banverket.

Han utesluter inte att halka på platsen kan ha bidragit till olyckan.

Loket fattade eld

Dieselloket fattade eldvid kollisionen. Branden släcktes dock snabbt med hjälp av tågpassagerare:

– Polisen på platsen berömde de anonyma passagerare som mycket rådigt tog fyra-fem skumsläckare till hjälp och lyckades få bukt med branden, berättar Mathias Forslöf, Aftonbladets fotograf som befann sig på olycksplatsen.

Lindriga nackskador

Tio av passagerarna som skadades vid kollisionen led av lindrigare nack- och ryggsmärtor och fördes till Gävle länssjukhus.En passagerare togs ut med hjälp av en så kallade ryggbräda på grund av en gammal ryggskada som slogs upp vid kollisionen.

Ytterligare tio passagerare som skadats lätt uppmanades att söka sjukvården på sin hemort uppger pressansvarig på länssjukhuset i Gävle.

– Några äldre människor evakuerade räddningstjänstens personal med hjälp av rep eftersom det är mycket höga banvallar på platsen, säger Mathias Forslöf.

Ambulanser i skytteltrafik

Ambulanser från Gävle, Sandviken och Älvkarleby kallades in och körde under lördagseftermiddagen i skytteltrafik mellan olycksplatsen och länssjukhuset i Gävle.

– Två ambulanser har åkt tillbaka från platsen med blåljusen på, säger Börje Jansson som jobbar på Kombikiosken i Furuvik till Aftonbladets nätupplaga.

Börje Jansson ser bara bakänden av tåget från gatuköket vid kombikiosken där han jobbar:

– Det har åkt förbi fyra brandbilar och fem ambulanser och två av ambulanserna har åkt tillbaka med blåljuset på, berättade han vid 15-tiden.

De passagerare som var oskadda fick åka till Södra järnvägsstationen i väntan på vidare färd.

På grund av olyckan är sträckan spärrad för övrig trafik och därför leder SJ under lördagseftermiddagen om tågtrafiken via Avesta-Krylbo och Storvik. Enligt Björn Halldén räknar SJ med att det i genomsnitt kommer innebära en timmes förseningar för de tåg som måste omdirigeras.

Evakueringen av loket påbörjades tidigt under lördagskvällen.

Ny krock – med älgar

En del av de passagerare som var med om tågkrocken utanför Gävle på lördagseftermiddagen råkade på lördagskvällen ut för ännu en tågkrock, berättar TT.

När de skulle fortsätta tågfärden till Storlien krockade deras nya tåg med en älg väster om Söderhamn. Inga personer skadades men tåget kunde inte fortsätta utan passagerarna fick fortsätta färden med bussar.

Annika Sohlander, TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM