Bäste vännen: Roger blir rabiat av droger

”Hans favoritbok var American Psycho”

NYHETER

Han är intelligent, rolig och oerhört generös.

Men Roger Karlsson, 32, är också hetsig, aggressiv och beroende av amfetamin sedan många år.

- Han får galna tendenser när han är påverkad, säger bäste kompisen Johan Carlén.

Senast i lördags pratade vännerna med varandra i telefon. De planerade en vårfest för alla gamla arbetskamrater. Att Roger Karlsson ett par dygn senare skulle döda en 29-årig småbarnsmamma och sedan begå ytterligare två mord, kunde festfixaren Johan Carlén, 37, aldrig ana.

Märkte inget konstigt

- Nej, jag märkte ingenting konstigt, han verkade helt okej. Vi snackade gamla minnen från Öland och bestämde att jag skulle komma ner och hälsa på i Göteborg.

De har känt varandra i över tio år. Efter konkursen 1998 flyttade Roger Karlsson hem till Johan Carlén i Stockholm och bodde där i över ett år.

Vänner efter en timme

- Redan efter en timme blev vi vänner. Han har en sån utstrålning att man bara vill vara med honom. En kanonkille helt enkelt.

Å andra sidan är han labil och kan i perioder vara både deprimerad och aggressiv.

- Han hade mörka stunder och var långt ifrån harmonisk. När han tog droger kunde han bli rabiat och destruktiv.

- Ett starkt minne är kvällen på en Söderkrog för ett par år sedan. Roger Karlsson utmanade Johan Carlén att dänga askfatet i huvudet på honom. När han vägrade tog Karlsson själv askfatet och drämde det i sitt huvud så att pannan sprack.

- Sen skrattade han hysteriskt och tyckte att vi skulle gå och ta en burgare. Då började jag fundera hur han mådde egentligen.

"American Psycho hans favorit"

En annan person som känner Roger säger:

- Hans favoritbok var American Psycho, han var fascinerad av den och berättade gärna om det för folk.

Boken American Psycho handlar om en börsyuppie i New York som behandlar människor som handelsvaror och blir en seriemördare utan minsta samvetskval.

Även om Johan Carlén chockades av yxmordet blev han inte förvånad när han fick höra vem offret var.

Bitter mot krögaren

- Hatet och bitterheten mot krögaren var så himla starkt. Redan för två år sen sa han: Är det så att det går åt helvete helt, då tar jag med mig honom.

Men mordet på de två kvinnorna förstår inte Johan Carlén alls. I somras var Roger Karlsson i Stockholm tillsammans med sin flickvän. Än en gång sov de hemma på Johan Carléns soffa.

- Han hade klippt av sig hästsvansen och bytt de vanliga trasiga jeansen mot kostymbyxor. Han utstrålade positivitet och sa: Visst jag har legat i skiten, men nu har jag rest mig.

TRIPPELMORDET I GÖTEBORG

Elisabeth Lindham, Lars Söderberg