13 till sjukhus efter kraschen

Loket som skulle rädda resan rände rätt in i tåget

NYHETER

Något gick fel när dieselloket skulle knuffa det 14 vagnar långa tåget framför sig.

Det 86 ton tunga loket rände rakt in i den sista vagnen - 13 passagerare fick föras till sjukhus.

- Det bara small till. Det var chockartat, man blev rädd och trodde att det skulle börja brinna, berättar passageraren Robert Näslund, 15, från Höllviken.

Tåget var på väg från Stockholm till Storlien i Jämtland när det fick problem med loket.

I Furuvik, en mil söder om Gävle, stannade tåget för att invänta ett nytt lok som skulle skjuta tåget fram till stationen i Gävle.

"Många började grina"

Hjälploket körde i stället rakt in i tågets bakersta vagn som spårade ur. Kollisionen utlöste kaos i de sista vagnarna.

- Vi trodde det var riktigt allvarligt och många började grina, berättar Robert Näslund som satt i den tredje vagnen från slutet.

Det började brinna i sista vagnen, men branden släcktes av passagerare. Tretton personer fördes till sjukhus med lindriga nack- och ryggsmärtor. Ytterligare tio som skadats lätt uppmanades att söka vård på hemorten.

Polisen och Banverket genomför två separata utredningar av olyckan. Lokets "svarta låda", färdskrivaren, plockades ur i går.

- Antingen har lokföraren missbedömt avstånd och fart, eller så har han haft någon form av tekniska problem, säger Tage Larsson på Banverket.

Var inte onykter

Lokföraren har inte kunnat höras närmare om olyckan.

- Han var väldigt chockad och därför måste vi återkomma till honom. Däremot vet vi säkert att han inte var onykter, säger Åke Olsson, vakthavande befäl vid Gävlepolisen.

Jens Kärrman