Nytt elrekord väntas i morgon

Ett halvdussin olje- och kolanläggningar måste sättas in

NYHETER

Det blir troligen nytt rekord för elförbrukningen i Sverige på måndagen.

Dessutom rakar elpriset i höjden.

- Vi slår nog ett nytt rekord på måndag morgon, säger Bo Krantz, driftsansvarig på statliga affärsverket Svenska Kraftnät.

- Den stränga kylan ligger kvar så vår bedömning är att det blir en ny toppnotering på måndag morgon.

Det gamla rekordet ligger på 26 700 megawatt från i fredags morse. Då slogs den tidigare toppnoteringen från 1996 med 400 megawatt. På måndag blir det sannolikt en rejäl rekordputsning igen.

- Minst 1 000 megawatt mer än i fredags. Det kan gå upp 28 000 megawatt, tror Bo Krantz.

Reservkraft från kol

För att minska bristen kommer all tillgänglig reservkraft att användas på måndag. Svenska Kraftnät har avtal med ett antal privata företag som kan leverera reservkraft vid förbrukningstoppar. Det handlar om ett halvdussin reservkraftverk, främst olje- och kolanläggningar, som kan dras igång med kort varsel.

- Det innebär att all kraftproduktion i landet körs, säger Krantz.

Dessutom kommer Sverige att köpa så mycket elkraft som möjligt från Norge, Finland och Danmark. Men eftersom kylan är sträng även i de andra länderna är importmöjligheterna begränsade.

- Vi importerar ju normalt kraft så här års och det gör vi nu också. Men vi kan inte utnyttja importmöjligheterna maximalt eftersom de inte har så mycket att ge oss. Det handlar om ungefär 1 000 megawatt.

Ingen kopplas bort

Elbristen kommer dock knappast att leda till att någon kopplas bort från elnätet mot sin vilja. Många företag har numera avtal med sin elleverantör som innebär att de frivilligt avstår från el om priset stiger över en viss nivå. Elpriserna sätts numera dag för dag på den nordiska elbörsen.

- Det blir dyrt att använda el i morgon. Och i sådant här läge är det naturligtvis bra om de som har rörligt elpris, också hushållskunder, minskar sin elanvändning. Annars kommer det att synas på elräkningen. Det är bra om man kan gå över till oljebrännaren istället för elpatron till exempel.

Elpriserna låg i fredags som högst på omkring 2 kronor per kilowattimme mot normalt omkring 15 öre. Sannolikt kommer priset att ligga ännu högre på måndag.

- Ja, det är min bedömning, säger Krantz.

Den högsta prisnoteringen hittills kom 24 januari 2000 då elpriset som högst stod i 4 kronor per kilowattimme. Den noteringen kan vara hotad på morgonen.

Däremot kommer priserna med all sannolikhet att falla längre fram i veckan. Enligt Svenska Kraftnäts väderuppgifter kommer kylan att kulminera under måndagen och därefter kommer mildare väder och därmed lägre elförbrukning.

Sten Gustafsson/TT