Elva månaders baby räddad ur ruinerna

– nio dagar efter jordbävningen i Indien

NYHETER

NEW DELHI

Nio dagar efter jordbävningskatastrofen i Gujarat i Indien räddas fortfarande enstaka överlevande ur ruinerna. Ett elva månaders spädbarn plockades på söndagen ut levande ur ett raserat hus. Dagen innan räddades en 17-åring ur en brunn.

Soldater hittade spädbarnet när de rensade upp i förödelsen efter skalvet i Palanpur i delstaten Gujarat. Barnet togs till ett läger för akutvård.

En 17-åring hittades i lördags i Sikaravadi, enligt en granne till ynglingen som nyhetsbyrån Reuters talat med.

Började kasta sten

- Vi upptäckte honom när han började kasta sten. Han trodde att skalvet var en bomb och sprang in i ett skjul, som sedan föll ner i brunnen, sade grannen.

Räddningsarbetet fortsatte oförtrutet på söndagen i jakt på fler mirakel. Röda korset välkomnade den indiska regeringens initiativ att tillsätta en katastrofledningskommitté som ska samordna räddningsarbetet. Beslutet togs i lördags vid ett krismöte där alla partier i det federala parlamentet var närvarande.

Anmälningar om byggfusk

Polisen har fått in flera anmälningar om byggfusk sedan nybyggda skyskrapor rasat i Ahmedabad.

- Vi måste ställa de ansvariga till svars, sade polischefen P C Panday.

Indiens minister för stadsplanering, Jagmohan, sade att bygglagarna kränks i hela landet.

- Folk struntar i reglerna, de kompromissar för att minska kostnaderna, sade han.

30 000 beräknas döda

Jordbävningen beräknas har krävt 30 000 liv. Siffran 100 000 har också förekommit.

Byn Chopwadia i Gujarat hade många gästarbetare. Åtta dagar efter katastrofen hade ännu inte en enda räddningsarbetare satt sin fot i byn, fast den raserades totalt.

- Tiotusentals icke registrerade gästarbetare kommer kanske aldrig att räknas in bland vare sig levande eller döda i skalvet, sade en av dem, Tajeb Sarkar från Calcutta, på söndagen.

I byn Vondh inte långt därifrån sade den facklige ledaren Siraj Ahmed att fabriksägarna föredrog arbetskraft utifrån eftersom den är billig.

- Ägarna ville inte registrera oss för att undvika skatter, sade Ahmed.

JORDBÄVNINGEN I INDIEN

TT-DPA