Minst sex döda i laviner i Alperna

– och mer snö är på väg

NYHETER

ZINAL/WIEN/ GRENOBLE

Minst sex personer föll offer för laviner i Alperna under helgen. Risken för nya laviner kvarstår eftersom mer snö väntades under natten till måndagen.

I Zinal i kantonen Valais som ligger i sydvästra Schweiz omkom en ung kvinnlig alpinist i en lavin. Polisen sade att hon hade klättrat på en glaciär som ansågs farlig.

Enligt polisen omkom även två medelålders räddningsarbetare då de skulle undsätta en grupp ovana alpinister från Zürich som hade råkat ut för en ännu större lavin i lördags.

Stort pådrag

Ett stort pådrag med cirka 150 räddningsarbetare och ett tiotal lavinhundar sattes in och de hittade först en av de omkomna kollegorna och därefter den andra kollegan samt den unga kvinnan. De kantonala myndigheterna skulle påbörja en utredning om hur det kunde gå så illa.

Hittills i år har laviner krävt sju människoliv i de schweiziska Alperna.

I Österrike omkom en snöbrädesåkare då en lavin gick i Zillertal i västra delstaten Tyrolen på söndagen, sade räddningstjänsten. Två andra skadades. Samtliga åkte offpist i ett redan avspärrat område.

Snöbrädesåkare räddad

Tidigare hade en snöbrädesåkare som också åkte offpist i Küthai råkat ut för en lavin. Han hamnade under två meter snö, men kunde dras fram. Han fördes med svåra skador till sjukhus.

I lördags gick tre andra laviner och i sydöstra delstaten Steiermark omkom en 35-årig österrikare. I västligaste delstaten Vorarlberg undkom tre skidåkare laviner med blotta förskräckelsen.

Längdåkare omkom

En längdåkare omkom i en lavin i Vallons de la Jasse i trakten av franska Isère, sade räddningstjänsten. En annan skidåkare uppmärksammade vad som hände och slog larm med mobiltelefon, men längdåkaren kunde inte räddas.

Efter cirka en timme lever bara knappt en tredjedel av dem som har fastnat under snömassor efter en lavin. Efter cirka en och en halv timme har offren kvävts om det inte finns en luftficka, eller så fryser de ihjäl.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM