Träffade sina mördare via nätet

Norske 15-åringen chattade med nazister kvällen innan han stacks ihjäl

NYHETER

Mördade Benjamin Hermansen, 15, i Norge kan ha träffat sina banemän via internet.

Polisen har nu uppgifter som visar att nynazister kontaktade honom kvällen innan mordet, skriver norska Dagbladet.

Stämmer de nya vittnesupppgifter som Dagbladet tagit del av kan mordet på 15-årige Benjamin Hermansen ha varit planerat.

Enligt dessa satt Benjamin Hermansen kvällen före mordet hemma i lägenheten på Holmlia och chattade med en kamrat på internet. De pratade om lite av varje från varsin PC.

En tredje person ska ha blandat sig i samtalet som försiggick på en så kallad chatt-sida. Benjamin och kamraten trodde först att de chattade med en eller flera jämåriga killar.

Nazister blandade sig i

Chatten ska enligt uppgift ha urartat då en eller flera nynazister blandade sig i ”samtalet”.

– Benjamin förstod att det var nynazister han kommunicerade med, säger ett vittne till Dagbladet.

Vittnet som inte är identiskt med Benjamins kamrat har fått bekräftat att någon typ av överenskommelse fattades mellan de två kamraterna från Holmlia och de främmande nynazisterna.

- Jag kan inte kommentera uppgifterna av spaningstekniska skäl, säger polischef Finn Abrahamsen till Dagbladet.

Vad som exakt avtalades mellan ungdomarna är oklart.

Datorer beslagtagna

Såväl Benjamin Hermansens och hans kamrats dator beslagtogs av polisen efter dådet. Detsamma gjordes med de misstänkta nynazisterna Ole Nicolai Kvislers och Erik Lauritsens datorer.

Enligt tidningen visar en inledande analys av datorerna att samtliga användare besökt samma diskussionssida på internet. Polisutredarna har gjort mycket intressanta fynd men har ännu inte kunnat se om något avtal verkligen ingicks på den utpekade diskussionssidan.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna.

”Inte en tillfällighet”

Ett vittne säger:

– Det var inte en tillfällighet att nynazisterna kom till Holmlia sent på kvällen fredagen den 26 januari. Nynazisterna hade varit i kontakt med Benjamin och hans kamrat tidigare via internet.

– Om det var så att nynazisterna enbart var ute efter en mörkhyad person så hade de kunnat hitta någon annan på vägen från Bogerud till Holmlia. Benjamin dödades med kniv i en återvändsgränd. Det kan inte ha varit en tillfällighet att nynazisterna kom dit, säger uppgiftslämnaren.

Annika Sohlander